Aktuality z kultury

MČ Praha 10 si připomněla úmrtí Karla Čapka. Zakončila tak rok, který mu věnovala

Zástupci MČ Praha 10 si připomněli úmrtí slavného spisovatele Karla Čapka, jenž žil na Desítce. K jeho hrobu na Vyšehradském hřbitově položili věnec a věnovali velikánovi krátkou pietu. Tou byl završen rok, který městská část osobnosti celosvětového významu zasvětila.

Publikováno: 25.12.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Slavnostní a pietní akty3348

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890, 9. ledna 2020 vršovická radnice spustila projekt Karel Čapek 130. V rámci něj připravila, koordinovala či podpořila řadu akcí, které spisovatelův život na Desítce a jeho dílo připomněly. Ještě v lednu proběhl v Trmalově vile vzpomínkový večer na Karla a jeho bratra, ilustrátora Josefa. V únoru měla ve Vršovickém divadle MANA premiéru Čapkova divadelní hra Matka. Od poloviny roku až do podzimních měsíců probíhaly v daných termínech komentované prohlídky ve vile, v níž literát žil. 

Nejvýznamnější kulturní událostí roku pak byla výstava stejného názvu jako projekt. Ta měla vernisáž ve Valdštejnské zahradě Senátu, následně se přesunula na území městské části Praha 10, v současné době je k vidění před Městskou knihovnou Praha u OC Cíl. A kromě toho též v online podobě na webu praha10.cz, kde nechybí ani tři cizojazyčné mutace. „Také vzhledem k současné situaci, kdy by se lidé měli mimo domov zdržovat co možná nejméně, jsme se rozhodli dílo vystavit i online. Budou se na něj tedy moci podívat nejen naši obyvatelé, ale i všichni ostatní zájemci,“ vysvětlil místostarosta pro školství a kulturu David Kašpar (VLASTA / STAN). 

Autorkou expozice je Kristina Váňová, bývalá ředitelka Památníku Karla Čapka, která s městskou částí spolupracovala i na dalších „čapkovských“ příspěvcích. Výstava přibližuje spisovatelovu tvorbu pro široké publikum, stejně jako jeho „obyčejný život“ na Vinohradech. 

„Karla Čapka znají čtenáři a diváci po celém světě. My však máme tu výsadu, že ho můžeme brát nejen jako význačného umělce a myslitele, ale zároveň coby nesmírně inspirativního souseda. S tímto vědomím jsme k projektu přistoupili a snažili jsme se velikána zároveň ´polidštit´,“ shrnul místostarosta Kašpar. Zda se nám to podařilo, může posoudit každý sám. Ostatně zmíněná výstava bude na webu k dispozici i nadále a také putování venkovních panelů po jednotlivých pobočkách knihovny na Desítce jsme se rozhodli posunout i do příštího roku,“ dodal David Kašpar. Ten dnes položil věnec k Čapkově hrobu společně se starostkou Renatou Chmelovou (VLASTA) a místostarostou Martinem Valovičem (ODS). Karel Čapek zemřel 25. prosince 1938.