Aktuality z kultury

MČ Praha 10 rozjela jazykové kurzy pro ukrajinské uprchlíky

MČ Praha 10 odstartovala jazykové kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky. Jsou určené obětem války ubytovaným v Bytovém domě Malešice (BDM) a navštěvuje je 42 dospělých žen a 30 dětí. Kurzy jsou poskytované bezplatně a potrvají do konce června.

Publikováno: 11.04.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Pomoc Ukrajině3643
MČ Praha 10 rozjela jazykové kurzy pro ukrajinské uprchlíky

„Jazykové kurzy pro cizince standardně zajišťují neziskové organizace, v současné době ale poptávka velmi výrazně převyšuje nabídku, a uprchlíci potřebují vzdělávání teď a tady. Proto jsme se rozhodli jednat okamžitě! První ´běh´ je určený pro Ukrajince, které jsme nouzově ubytovali v našem bytovém domě, nabídku kurzů chceme postupně rozšířit,“ popisuje starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Vršovická radnice si udělala průzkum mezi jazykovými školami - zjišťovala, jaké mají aktuální možnosti rychlé organizace kurzů. Vybrala BOHEMIA INSTITUT, který jazykové vzdělávání pro uprchlíky z BDM zajišťuje ve svých prostorách v Tuklatské ulici. Do školy to tak účastníci mají jen pár stovek metrů. „Zájemce jsme rozdělili do pěti skupinek, přičemž dvě tvoří nezletilí – v první jsou děti od 6 do 10 let, ve druhé pak teenageři od 11 do 16 let. Jedna vyučovací lekce trvá 90 minut a každý má dvě lekce týdně,“ shrnuje starostka Chmelová základní informace.

„Kurzy jsou designované tak, aby byly intenzivní a maximálně praktické. Používáme vlastní studijní materiály. Chceme, aby se studenti co nejrychleji naučili zařizovat praktické věci a domlouvat se na pracovišti, kromě toho účastníkům přiblížíme životní styl v České republice a Prahu, dětský a juniorský kurz rovněž směřujeme na přípravu komunikace ve školním prostředí,“ říká Eva Mocová, ředitelka BOHEMIA INSTITUTU.  

MČ Praha 10 se na proces integrace dívá komplexně. Na žádost pražského primátora poskytla nouzové ubytování, naplnila veškeré volné kapacity základních a mateřských škol, postupně vznikají adaptační skupiny pro další děti. Nyní nabízí první jazykové kurzy, které nově příchozím po dobu jejich pobytu v ČR výrazně usnadní každodenní život a začlenění na trh práce.

Velký důraz radnice klade také na síťování s neziskovým sektorem a profesními organizacemi a efektivní informování Ukrajinců na svém území. Zaměstnala koordinátorky s ukrajinštinou a důležitá sdělení uprchlíkům předává v mateřském jazyce také na webu či sociálních sítích (na FB nově zřídila speciální soukromou skupinu pro Ukrajince).