Aktuality z kultury

MČ Praha 10 oceňuje své učitele. Šest z nich dostalo Cenu bratří Čapků

Desátá městská část ocenila učitelky a učitele svých mateřských a základních škol. Cenu bratří Čapků za zvláštní pedagogický přínos vyhrály Alexandra Žáková z MŠ Benešovská a Bohumila Boháčová ze ZŠ U Vršovického nádraží, v obou kategoriích byla udělená i druhá a třetí místa. Poděkování zástupců radnice si při včerejším slavnostním večeru ke Dni učitelů vysloužili také všichni ředitelé škol. A prostřednictvím nich také všichni pedagogové, kteří skvěle zvládají nesmírně těžké období.

Publikováno: 29.03.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3629

Na Cenu Bratří Čapků mohla svého kandidáta navrhnout každá ze 13 základních a 20 mateřských škol, které zřizuje MČ Praha 10. V prvním případě nominoval pedagogický sbor, ve druhém samotní žáci prostřednictvím školního parlamentu, vždy za školní ročník 2021-2022. Vítěze určila podle předem daných kritérií komise složená z volených zástupců městské části, předchozích vítězů a zaměstnance radničního odboru školství. Vyhlášení pak proběhlo symbolicky na Den učitelů.

„Vybrat vítěze bylo letos velmi těžké, protože cenu by si zasloužily desítky našich učitelů. Mají za sebou extrémně těžké období a před sebou podle všeho dobu ještě složitější. Už pandemie Covid-19 je donutila jet každý den na 120 procent a operativně reagovat na stále se měnící situaci. Válečná katastrofa a s ní spojený příchod (zatím) stovek ukrajinských dětí teď testuje jejich profesní schopnosti a ochotu brát své povolání jako poslání doslova na dřeň,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro oblast školství.

„Kromě učitelů patří obrovské poděkování a uznání i ředitelkám a ředitelům škol. Možná se o tom až tak často nemluví, ale oni stále znovu ukazují, jak skvělí jsou manažeři. Doba, v které vedou instituce klíčové pro budoucnost nás všech, je zcela bezprecedentní, a každodenně na ně klade nové a nové úkoly, při nichž musí hledat dosud nevyzkoušená řešení. Upřímně říkám, že před prací učitelů a ředitelů smekám,“ doplňuje Renata Chmelová (VLASTA), starostka desáté městské části.

Oba představitelé městské části včera Cenu bratří Čapků osobně předali všem šesti oceněným učitelům. Kategorii mateřských škol vyhrála Alexandra Žáková z MŠ Benešovská, na druhém místě skončil Daniel Zadina (MŠ Vladivostocká), třetí se umístila Eva Natanailidu (MŠ Tolstého). Mezi kandidáty ze základních škol brala prvenství Bohumila Boháčová ze ZŠ U Vršovického nádraží, na pomyslný stříbrný stupínek vystoupal Václav Vosátka (ZŠ V Rybníčkách), bronz patří Pavlu Máchovi (ZŠ Jakutská).

 

 

 

 

 

O Ceně bratří Čapků:

Desítka ocenění vyhlašuje od roku 2017, v loňském „covidovém“ ročníku ovšem nevybírala jednotlivé vítěze, nýbrž ocenila plošně všechny své učitele. Cenu uděluje za osobní přínos ke zkvalitňování úrovně školy a za humánní, empatický a laskavý přístup k dětem v mateřských a žákům v základních školách, které zřizuje. Účast je dobrovolná, z nominací porota letos vybírala na základě těchto kritérií:

  • spolupráce s rodiči prostřednictvím společných akcí,
  • budování image a dobrého jména školy,
  • využívání vlastní kreativity ve vyučování,
  • schopnost nadchnout kolegy pro práci „navíc“,
  • podpora udržitelného rozvoje školy či ochrana životního prostředí.

 

Ocenění je pojmenované po nejslavnější bratrské dvojici, která kdy na území MČ Praha 10 žila – Josefu a Karlu Čapkovi.