Aktuality z kultury

MČ Praha 10 občanům představuje výsledky mezinárodní soutěže. Vznikne podle ní Nový Eden

Slavnostní vernisáž včera odstartovala výstavu Nový Eden – Dům Prahy 10. Venkovní expozice před Nákupním centrem Eden návštěvníkům prezentuje výsledky stejnojmenné architektonicko-urbanistické soutěže. Ty určí další podobu bezprostředního okolí vršovické radnice, včetně léta uzavřeného kulturního domu.

Publikováno: 31.05.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj, Projekty3682
MČ Praha 10 občanům představuje výsledky mezinárodní soutěže. Vznikne podle ní Nový Eden

Výstava sestává ze sedmi oboustranných panelů a ve veřejném prostoru nedaleko radnice bude k vidění do 17. června. „Návštěvníci se mohou seznámit se všemi šestnácti návrhy, které nám do soutěže přišly, s pěti oceněnými pak podrobněji. Názorně tak uvidí, jaké možnosti současný Kulturní dům Eden a jeho okolí nabízejí, a proč se vítězem stal koncept architektonického ateliéru ohboi a projekční společnosti JIKA-cz,“ říká Martin Valovič (ODS), místostarosta MČ Praha 10 pro územní rozvoj a místopředseda sedmičlenné poroty, která návrhy posuzovala, a v níž měli většinu nezávislí odborníci. „Konkurence však byla obrovská, sešly se nám velmi zajímavé projekty z Česka i zahraničí. Byla by velká škoda je veřejnosti nepředstavit,“ dodává místostarosta Valovič. 

Na vítězi se porota přesto shodla jednomyslně, což je při podobných soutěžích poměrně nezvyklé, a svědčí to o mimořádné kvalitě návrhu. „Respektuje polohu původního Kulturního domu Eden a integruje jeho prostory s novým městským bydlením do jednoho celku v rafinovaném „mimoúrovňovém“ konceptu (hlavní sál kulturního domu v podzemí je situován mimo nadzemní objemy městského bydlení a do veřejného prostoru se propisuje jako součást terra-formingu souvisejícího parteru). Projekt motivuje a dává místu živost, svěží myšlenku včetně navržené typologie bydlení,“ přibližuje verdikt poroty její člen Ivan Kroupa, architekt a profesor na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Tvůrci návrhu, jejichž autorská prezentace byla součástí včerejší vernisáže, ho ve zkratce představují následovně. „Projekt Nového Edenu vstupuje do prostorově složité situace, která je ale zároveň příležitostí. Svým umístěním dotváří poslední frontu městskému náměstí a zároveň tvoří nástupní bránu do nově vznikajícího lineárního parku ve stopě rušené tratě. Objemem a formou potom parafrázuje a ukončuje cenný urbanistický celek, kterým je sídliště Vlasta. V domě je navržena pestrá paleta provozů, od kulturního parteru až po v Praze unikátní městské nájemní bydlení v nadzemních patrech. Takto navržené spojení funkcí zajistí, že dům bude žít po celý den,‘ říká architekt Jan Kubát z ateliéru ohboi.

Expozice bude před Nákupním centrem do 17. června a je součástí otevřeného a transparentního přístupu, který desátá městská část pro tvorbu koncepce Kulturního domu Eden a jejího okolí zvolila. Nyní radnici čekají jednání s vítězem, která v případě oboustranné shody povedou ke spolupráci na přípravě projektové dokumentace navrženého projektu. 

Po jejím dokončení budou následovat další stupně projektové přípravy, ať už se jedná o získávání stanovisek všech dotčených orgánů, projednání na stavebním úřadě nebo samotné výběrové řízení na dodavatele. Samotná proměna území by při dobrém vývoji mohla začít už v roce 2025.