Aktuality z kultury

Koncepční rozvoj Ďolíčku, nové byty i sportovní hala. MČ Praha 10 schválila memorandum o rozvoji významné části Vršovic

Zastupitelstvo desáté městské části dnes schválilo dodatek memoranda o spolupráci s pražským magistrátem. Ten se týká rozvoje fotbalového stadionu Bohemians a jeho okolí. Na proměnu „Ďolíčku“ vznikne architektonická soutěž, dojde k výstavbě nového bytového domu a obě strany budou spolupracovat také při přípravě projektu sportovní haly Přípotoční.

Publikováno: 16.11.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj, Projekty, Vršovice3539

„Legendární ´Ďolíček´ a jeho okolí pro nás představují území s opravdu velkým potenciálem. V budoucnu by tato část Vršovic měla plnit hned několik funkcí a já považuji za velký úspěch, že jsme s magistrátem našli společnou řeč. A že se zavázal při všech svých záměrech na svých zdejších pozemcích respektovat naše koncepční dokumenty, zejména příslušný generel veřejných prostranství a urbanistickou studii Botič,“ říká místostarosta Martin Valovič (ODS), který je ve vedení městské části zodpovědný za její územní rozvoj.

Pro rekonstrukci stávajícího fotbalového areálu Bohemians bude vypsaná soutěž, která bude hledat ideální řešení. To by mělo počítat i s následnou dostavbou tribuny jih s komerčními prostory orientovanými do ulice Vršovická a zajištěním pěšího propojení mezi Dannerovým parkem a ulicí Sámova. Sportovní podobu lokality by měla ještě posílit nová sportovní hala, která je plánovaná severně od budovy Gymnázia Přípotoční. Stavbu bude provázet revitalizace přilehlých veřejných prostranství a veřejné zeleně celoměstského významu podél Botiče.

„V okolí vznikne rovněž městská nájemní bytová výstavba. Také na realizaci tohoto projektu pod názvem ´Bytový dům Vršovická´ proběhne architektonická soutěž, na jejímž zadání budeme spolupracovat. Třicet procent z celkového počtu bytů bude po jejich dokončení převedeno do dlouhodobé správy naší městské části,“ zdůrazňuje místostarosta Valovič velkou prioritu Desítky.

Dodatek k Memorandu uzavřeném v roce 2016 také počítá s vybudováním dostatečného počtu parkovacích míst. „Kapacity v Bytovém domě Vršovická budou navrženy na horní hranici dle stavební legislativy, předpokládaný počet míst pro městskou část je osmdesát. Pod sportovní halou se počítá s podzemním parkovištěm s dvaadevadesáti místy,“ upřesňuje Martin Valovič.