Aktuality z kultury

Jubilejní ročník ankety Sportovec roku Prahy 10 je tady!

Městská část Praha 10 spouští desátý ročník ankety Sportovec roku Prahy 10, která se s jedinou přestávkou zaviněnou globální pandemií vyhlašuje od roku 2013. Nominace do soutěže mohou místní občané a sportovní kluby posílat do 14. 4. 2024. Slavnostní vyhlášení se uskuteční během června v Trmalově vile.

Publikováno: 22.03.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sport, Ankety a soutěže5073

Naše radnice je hrdým partnerem mnoha místních klubů a oddílů, jejichž sportovci a sportovkyně se pravidelně umisťují na stupních vítězů. A ty nejlepší z nejlepších již deset let oceňujeme právě prostřednictvím ankety Sportovec roku Prahy 10,“ říká starosta Martin Valovič.

Podmínkou účasti v populární anketě je trvalé bydliště na území desáté městské části nebo registrace v některém z místních klubů. To je pravidlo, které soutěž provází od prvního ročníku. V něm získalo ocenění třináct sportovců. Juniorskou kategorii si v roce 2013 podmanila badmintonistka Magdaléna Lajdová. Mezi amatéry i profesionály uspěli vršovičtí judisté Jaroslav Banszel a Jaromír Musil. Kategorii zdravotně znevýhodněných sportovců opanovala Jana Kosťová. Sportovní legendou Prahy 10 byl zvolen bývalý slávistický záložník Vladimír Šmicer.

Od té doby se podoba jednotlivých kategorií proměnila. V posledních letech anketa oceňuje především mladé sportovce a sportovkyně. Letos tak bylo vybráno šest sportovců a sportovkyň ze tří věkových kategorií a sice 6-10, 11-14, 15-21 let. Dále porota ocení jeden tým i zástupce handicapovaných atletů.

Speciální ocenění pak představuje cena za oddanost sportu. Ta bude udělena žijícímu jednotlivci, který působí nebo působil na Praze 10 a svým celoživotním přístupem ke sportu motivuje, nebo v rámci vybraného sportu podporuje osoby z vybraných skupin, zejména z řad dětí, dospívajících, seniorů, či handicapovaných.

Podávat nominace do aktuálního ročníku je možné za sportovní výkony a úspěchy dosažené v loňském roce, a to prostřednictvím webové stránky https://praha10.cz/sportovecroku, na které naleznete odkaz na anketu. Vítěze jednotlivých kategorií pak vybere porota složená ze členů Výboru pro sport a volnočasové aktivity. „Každý rok se sejde pestrá škála nominací, která je zrcadlem místní úspěšné sportovní scény. Věřím, že i tato anketa přispívá k jejímu dalšímu růstu a podpoře sportu jako takového,“ pokračuje Viktor Lojík, zastupitel a předseda Výboru pro sport a volnočasové aktivity.

Jubilejní desátý ročník ankety se navíc koná v rámci tematického roku věnovaného brankářské legendě Františku Pláničkovi. „Z této synergie se pokusíme vytěžit maximum. Naším cílem je, aby o místních sportovcích a klubech bylo letos slyšet. Vedle toho chystáme i spoustu dalších akcí v rámci tematického roku, které cílí na širokou veřejnost, protože pohyb je důležitý pro tělo i mysl v každém věku,“ dodává závěrem místostarosta Pavel Šutka.