Aktuality z kultury

Do Česka se vrátil nouzový stav

Od pondělí 5. října je v Česku (zatím) na měsíc nouzový stav, toto opatření už Vláda ČR vyhlásila na jaře, celkem na 66 dní. Zároveň začínají platit další opatření proti šíření koronaviru. Otevírací doba Úřadu MČ Praha 10 zůstává prozatím nezměněná, nadále platí povinnost zakrývat si nejen na radnici, ale ve všech vnitřních prostorech a městské hromadné dopravě ústa a nos. Městská část situaci monitoruje, každý týden jedná její krizový štáb. 

Desítka má pro svůj úřad i organizace, které zřizuje, prozatím dostatek ochranných pomůcek, jejich stav průběžně kontroluje a v případě klesajících počtů je bude doplňovat. V nadcházejících dnech ještě posílí dezinfekci veřejných prostorů na radnici.

Školy. Městskou částí zřizované základní a mateřské školy zůstávají otevřené. Všechny „základky“ budou dodržovat vládní nařízení učit hudební výchovu bez zpěvu. Tělocvik na druhém stupni se bude konat venku.  

Vyučování na středních školách bude probíhat distančně, budovy zůstanou uzavřené.

Akce. Vnitřní hromadné akce mohou být maximálně pro 10 účastníků, venkovních se smí zúčastnit maximálně 20 lidí. Vládní opatření má některé výjimky, omezení se nevztahuje například na posilovny či akvaparky.

Restaurace. K povinnosti zavírat nejpozději ve 22:00 přibyla hospodským nutnost kontrolovat, aby u jednoho stolu nesedělo víc než šest lidí a pouštět do restaurace pouze tolik lidí, kolik je v ní míst k sezení. 

Divadla a kina. Mohou hrát až pro 500 lidí, povoleny však nejsou přestávky na občerstvení. Zakázána jsou představení se zpěvem (koncerty, opery či muzikály).

Sportovní utkání. Konají se bez diváků. V případě profesionálního sportu může být na stadionu celkem 130 lidí (sportovci, realizační týmy, personál, média), u amatérského může být na ploše přítomno nanejvýš 20 lidí.

Kostely. Na církevních shromážděních může být maximálně 100 lidí, povinné jsou rozestupy, nesmí se zpívat.

Veškerá vyjmenovaná opatření (od bodu „školy“) platí na 14 dní. Jejich kompletní soupis najdete na stránkách Vlády ČR