Aktuality z kultury

Desítka vzpomíná na slavného souseda, život a dílo Jiřího Koláře připomínají dvě výstavy

Dvě výstavy ve veřejném prostoru budou připomínat Jiřího Koláře, jenž žil a tvořil ve Vršovicích. K vidění budou od úterý 21. června v parku naproti ZŠ U Vršovického nádraží, který nese Kolářovo jméno, a na náměstí Svatopluka Čecha. Všestranně zaměřenému umělci věnuje desátá městská část hned několik letošních kulturních událostí. Odstartovala je udělením čestného občanství in memoriam. 

Publikováno: 20.06.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3695

Jiří Kolář je celosvětově proslulý především svými výtvarnými kolážemi a básněmi, kromě toho se jednalo o překladatele, dramatika či člena významného uměleckého uskupení, Skupiny 42. „Mám ovšem pocit, že je v Evropě skoro známější, než u nás. Přitom se jedná o obrovskou osobnost a troufnu si říct, že o jednoho z nejvšestrannějších českých umělců vůbec,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), který je na vršovické radnici zodpovědný za oblasti školství a kultury. „Letos je tomu 20 let, co Jiří Kolář zemřel. I vzhledem k tomuto výročí jsme se rozhodli věnovat mu celý tematický rok, stejně jako před ním spisovateli Karlu Čapkovi a architektovi Janu Kotěrovi,“ doplňuje místostarosta Kašpar.  

Projekt Jiří Kolář 20 oficiálně odstartovalo udělení čestného občanství, které za svého zesnulého strýce převzal Martin Helcl. Největší kulturní událostí „kolářovského roku“ pak jsou dvě doplňující se expozice v plenéru.

„Zatímco první z nich obsahuje řadu zajímavých fotografií, archivních materiálů a výňatků z Kolářovy literární tvorby, druhá využívá vzácné možnosti představit ve velkém zvětšení Kolářovu výtvarnou tvorbu,“ popisuje profesorka Marie Klimešová, historička umění, blízká spolupracovnice žijících Kolářových příbuzných a hlavní autorka výstav.  

V Parku Jiřího Koláře, kde bude k vidění první zmíněná expozice, proběhne 21. června ve 14:00 slavnostní vernisáž, na níž nebude chybět ani profesorka Klimešová.

Kompletní program projektu Jiří Kolář 20 je na webu desáté městské části a bude průběžně aktualizovaný.