Aktuality z kultury

Desítka posílá deset svých bytů do elektronické aukce. Hledá nájemníky

Desátá městská část bude „dražit“ nájemné ve svých obecních bytech, do elektronické aukce posílá deset z nich. Nájemci se stanou občané, kteří za zrekonstruované jednotky nabídnou nejvyšší měsíční činži. Elektronickou aukci, která proběhne v září, schválila tento týden Rada MČ Praha 10.

Publikováno: 15.07.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek3704

Aukce se týká deseti bytů rozdílných dispozic. Nejmenší z nich má 25,5 m², dva největší pak lehce přes 82 m². „Nabídka je záměrně široká, od bytů 1+0, přes 2+1 až po 3+1. Chceme, aby se do naší veřejné soutěže mohli zapojit jak lidé žijící sami, tak rodiny. A samozřejmě i oslovit co nejvíce zájemců, protože konkurence pomáhá zvyšovat ceny, a tím i úspěšnost aukce,“ říká místostarosta Petr Beneš (Piráti), který je ve vedení MČ Praha 10 odpovědný za majetek i finance.

Desítka disponuje rozsáhlým bytovým fondem, ve svém vlastnictví má více než 3 300 bytů. „Tento majetek využíváme hned k několika cílům. Dostupným a sociálním bydlením pomáháme potřebným. Byty v zájmu obce podporujeme klíčové profese, jako jsou městští strážníci, učitelé, zdravotníci či hasiči. A byty s tržním nájemným jsou pro nás pochopitelně především zdrojem příjmů. Ty pak můžeme zpět investovat do rekonstrukcí či oprav bytů, jedná se tudíž o udržitelný systém,“ popisuje místostarosta Beneš. 

Do elektronické aukce se mohou hlásit občané starší 18 let, kteří složí kauci 30 tisíc korun. V průběhu srpna radnice zveřejní podrobná pravidla, do konce prázdnin (31. srpna, 14:00 hodin) bude přijímat přihlášky do veřejné soutěže.

V prvním kole radniční komise posoudí, jestli jsou přihlášky v souladu s pravidly, v kole druhém už proběhne aukce na konkrétní byty. Vyvolávací ceny budou odpovídat 140 Kč/m², vítězové budou moci podepsat nájemní smlouvu na dva roky.