Aktuality z kultury

Desítka hostí koncerty vážné hudby

Kulturní podzim bude na Desítce ve znamení vážné hudby. Ve Vršovickém zámečku se postupně uskuteční tři komorní koncerty. Městská část je připravila ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Tóny nad městy, který bude mít v Praze 10 premiéru. Pro místní občany je vstup zdarma.

Publikováno: 18.10.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3751

Koncerty proběhnou 20. října, 3. a 24. listopadu vždy od 18:00 hodin a každý z obyvatelů Desítky si může na infocentrech radnice vyzvednout až dva „volňásky“, které mu budou vydané oproti průkazu totožnosti. „Chceme události zpřístupnit široké veřejnosti, na bezplatnou vstupenku má nárok kdokoliv z Prahy 10. Zájem je opravdu velký, lístky na první koncert byly během prvních dní rozebrané. Vstupenky na další dva ale budou postupně opět k dispozici,“ popisuje Jana Komrsková (Piráti), místostarostka MČ Praha 10 pro oblast kultury.

„Do našeho festivalu zahrnujeme jak lokality, kde se festival již konal, tak nová města a nové pražské městské části. Jsem moc rád, že jsme letos poprvé našli partnera na radnici Prahy 10,“ říká Jiří Zákostelský, intendant Tónů nad městy. Desítka se tak zařadila po bok čtyř dalších pražských městských částí a Děčína. „Věřím, že posluchači si vážnou hudbu v podání špičkových interpretů užijí, a že se do Vršovic třeba za rok vrátíme, doplňuje Jiří Zákostelský.  

Už říjnový start koncertního trojlístku slibuje výjimečný kulturní zážitek. Postarají se o něj mezzosopranistka (a zároveň operní pěvkyně) Edita Randová a klavírista Stanislav Bogunia, jenž je zároveň dirigentem, sbormistrem a hudebním pedagogem.

Bohaté koncertní menu se bude servírovat i v listopadových termínech, a chybět nebudou ani zahraniční umělci. 3. listopadu se představí italské Duo di Perugia složené z houslisty Patricia Scarponiho a klavíristy Giuseppe Pelliho. 24. listopadu bude rozdávat hudební radost Edita Randová trio – mezzosopranistku doprovodí na harfu Stania Ramešová a na housle Štěpán Pražák.

Vstupenky na druhý koncert budou na infocentru od 24. října, na třetí pak od 14. listopadu. Na události je doporučený společenský oděv, kapacita sálu je ve všech případech 50 posluchačů.

O festivalu Tóny nad městy

Mezinárodní hudební festival byl založen v roce 2000. Jedná se o sérii komorních a orchestrálních koncertů, které se každoročně konají v říjnu a v listopadu po různých městech České republiky. Festival už hostil mnoho významných umělců, a to jak komorních hráčů, tak dirigentů světového jména.