Aktuality z dopravy

MČ Praha 10 bude na svých školách testovat také PCR testy, výsledky srovnání poskytne Ministerstvu zdravotnictví

MČ Praha 10 začala od minulého týdne testovat žáky na svých základních a mateřských školách antigenními testy, které dodává a hradí Vláda ČR. Od tohoto týdne navíc paralelně využije, na dobrovolné bázi, PCR testy. Nejprve pilotně na jedné základní a jedné mateřské škole, později se mohou zapojit i další školy, které zřizuje. Srovnáním výsledků, jež Desítka poskytne Ministerstvu zdravotnictví, bude na reprezentativním vzorku ověřená spolehlivost „antigenů“.

Publikováno: 20.04.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství, Sociální oblast a zdravotnictví, Koronavirus3402

Návrat části dětí do základních a mateřských škol vyvolal velkou debatu ohledně antigenních testů, jež zřizovatelům škol dodává vláda. Částí odborné i laické veřejnosti jsou kritizované pro svou nedostatečnou citlivost. „My jsme se zařadili po bok měst a městských částí, které situaci intenzivně řeší. Nechceme ale pouze kritizovat a radit, chceme pomoci konstruktivní cestou,“ říká starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA). „Proto jsme se rozhodli, že nabídneme srovnání, které do diskuze přinese jasná fakta, na základě nichž pak může dojít i k úpravě systému, vysvětluje Renata Chmelová.

„Testy jsou k dětem velmi šetrné, odebírají se ze slin, a to i bez asistence odborného personálu. Velkou výhodou PCR testů je, že je stačí realizovat jednou týdne, zatímco u antigenních je nutný dvojnásobek, zdůrazňuje David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta desáté městské části pro oblast školství.

Snahou městské části je postupovat v souladu s pokyny ministerstva, a zároveň konstruktivně přispět k řešení komplikované situace ve školách. „Po otestování dětí na našich školách a ve školkách vyhodnotíme výsledky a poskytneme je Ministerstvu zdravotnictví, které tak získá cenné poznatky, aniž by muselo jít cestou zdlouhavější přípravy a realizace klinické validační studie. Pan ministr náš přístup podpořil a těší se na výsledky. My všichni se pak těšíme na otevření škol v plném provozu,“ říká starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).