Aktuality z oblasti bydlení a správy nemovitého majetku

Praha 10 má zbrusu nový program bez Graffiti pro čistší veřejný prostor

„Už nechceme cestou do práce ani v okolí svého bydliště potkávat fasády plné graffiti. Jsme pro čistší veřejný prostor,“ říká místostarosta MČ Praha 10 Radek Lojda (TOP 09).

Publikováno: 02.10.2018
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek2386
Praha 10 má zbrusu nový program bez Graffiti pro čistší veřejný prostor

Odstranění graffiti z ulic na Praze 10, to je hlavním cílem výrazně vylepšeného antigraffiti programu v městské části. V minulosti již Praha 10 podobný program realizovala, ale tehdy se zapojilo pouze pár vlastníků domů.

„Tentokrát chceme dát možnost co nejširšímu počtu obyvatel, aby se zapojili do zlepšování veřejného prostoru. Nespouštíme proto jen tento nový program, ale také kampaň, která majitele domů upozorní, že mají možnost podílet na čistším a kultivovanějším veřejném prostoru,“ uvádí Radek Lojda

Čištění už od podzimu 2018

Městská část chce o existenci programu informovat veřejnost i vlastníky nemovitostí. Samotné čištění graffiti plánuje městská část zahájit od října 2018. Zájemci o vyčištění fasády od graffiti se mohou hlásit na bezgraffiti@praha10.cz a telefonním čísle +420 267 093 485.

 „Úspěch programu záleží na vůli majitelů domů se do něj zapojit. V tuto chvíli se proto snažíme šířit povědomí o programu, aby mohlo být vyčištěno co nejvíce fasád,“ vysvětluje Radek Lojda.

Všechny informace k projektu a také, jak se přihlásit najdete na www.praha10bezgraffiti.cz a www.facebook.com/praha10bezgraffiti

 Pokud se pravidelně odstraňují ilegální díla, jakými graffiti jsou, sprejer často ztrácí motivaci chodit na stejná místa opakovaně a raději vyhledává další lokality.

Pokud se v budoucnu podaří reagovat na nelegální výtvory co nejrychleji, měla by se snížit nutnost ke stejnému místu vyjíždět i několikrát za měsíc. "Pojďte do toho s námi! Zbavme Prahu 10 nežádoucích graffiti," vyzývá obyvatele MČ Radek Lojda.