Aktuality z oblasti bydlení a správy nemovitého majetku

Na Desítce je 14 nových obecních bytů, financoval je pražský Magistrát

Na adrese U Vršovického nádraží 30/30 vzniklo 14 nových obecních bytů. MČ Praha 10 na jejich vybudování využila dotaci 30 milionů korun, kterou jí poskytl Magistrát hl. m. Prahy z Fondu rozvoje dostupného bydlení. Rekonstrukce objektu na tomto místě původně počítala s nebytovými prostory, záměr byl ale změněn, aby radnice rozšířila svůj bytový fond, a mohla pokračovat v otevření dostupného a sociálního bydlení většímu počtu svých občanů.

Publikováno: 13.11.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek, Vršovice3330

Bytové jednotky už byly zkolaudované a jsou součástí polyfunkčního využití budovy. V ní bude mimo jiné fungovat Pacientský hub, projekt Ministerstva zdravotnictví zaměřený na rozvoj a vzdělávání občanské společnosti ve zdravotnictví.

„Byty v brzké době převezme náš Odbor bytů a nebytových prostor, následně informujeme Magistrát a ten nám doporučí nájemníky. Věřím, že minimálně část jednotek budeme pronajímat ´v zájmu obce´, a budeme je tudíž moci přidělit například pracovníkům v sociální oblasti či zdravotnictví, kteří budou v objektu pracovat. Toto koncepční využití by bylo přesně v duchu našich pravidel pro pronajímání obecních bytů, tzv. zásad,“ říká Petr Beneš (Piráti), místostarosta MČ Praha 10, jenž má v gesci bydlení.

Koncepční přístup k bydlení je prioritou i pro Magistrát hl. m. Prahy. „Systém bytové politiky na území hlavního města je dlouhodobě roztříštěný, různé městské části k němu přistupují různě. Proto s pražskými částmi spolupracujeme a iniciujeme, aby se dílčí systémy maximálně sjednocovaly. U Prahy 10 oceňujeme, že v minulém roce své zásady pro pronajímání bytů změnila tak, aby o ně mohli žádat i lidé s těmi nejnižšími příjmy, o přidělování pak rozhoduje spravedlivým a transparentním způsobem. Individuální přístup k obyvatelům je patrný i z dalších aktivit Desítky, například fungování poradenského Kontaktního centra bydlení,“ vysvětluje radní hl. m. Prahy pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský (Piráti).  

Na dotacích z Fondu rozvoje dostupného bydlení Magistrát rozdělil téměř 105 milionů korun celkem šesti městským částem. „Tato částka výrazně pomůže zlepšit bytovou situaci v Praze! Městské části finance využily na stavbu úplně nových bytů, rekonstrukci prostor nebo vybydlených jednotek i celkovou rekonstrukci celých bytových domů,“ shrnuje radní Zábranský.

Desítka disponuje jedním z největších bytových fondů ze všech pražských městských částí, aktuálně vlastní už 3 329 jednotek. Byty přiděluje ve dvou základních kategoriích: dostupné a sociální bydlení (pro lidi v bytové nouzi: seniory nad 65 let, mladé lidi do třiceti let, rodiny s dětmi a občany s návaznou sociální péčí) a v zájmu obce (podporuje profesí žádoucích pro městskou část, jako jsou např. městští strážníci, učitelé, zdravotníci, hasiči), malou část jednotek pronajímá za tržní nájemné, a to formou veřejné aukce.