Aktuality z oblasti bydlení a správy nemovitého majetku

MČ Praha 10 pokračuje v odstraňování nelegálních graffiti, sbírá podněty od vlastníků znečištěných domů

Desátá městská část pomůže vlastníkům nelegálně posprejovaných či počmáraných domů na svém území. Stačí, když vyplní přihlášku na webu Desítky, a splní podmínky dotačního projektu. Radnice následně z fasád na vlastní náklady odstraní graffiti, a zároveň na ně nanese speciální ochranný nátěr. První nemovitosti začne čistit hned, jakmile dojde k oteplení (nutná je venkovní teplota nad 5 ℃). 

Publikováno: 01.02.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek, Projekty3360

Obnovený projekt běží od září loňského roku a už eviduje první přihlášené. „Oproti programům v minulosti došlo k úpravám. Tou největší je, že domy mohou přihlašovat pouze vlastníci, nikoliv každý občan. Vyhneme se tak situacím, kdy například sousedé by měli rádi určitý objekt bez graffiti, ale majitel s tím nesouhlasí. Nespornou výhodou oproti předchozímu programu je snížená administrativní náročnost pro žadatele“ popisuje Michal Kočí (Piráti), radní MČ Praha 10 pro bezpečnost.  

Na základě přihlášky je majiteli zaslána smlouva, po podpisu zasaženou část fasády vyčistí nebo přemaluje odborná firma. Zároveň nanese i speciální antigraffiti nátěr. Pokud tedy dojde k opětovnému znečištění, je odstranění graffiti mnohem jednodušší. První domy začne odborná firma čistit hned, jakmile to dovolí počasí.

„Cílem této aktivity je potlačení, prevence a náprava vandalismu. Zároveň se jedná o jeden ze způsobů, kterými městská část pracuje na zkrášlování veřejného prostoru na svém území,“ shrnuje radní Kočí.

Veškeré informace na praha10.cz/praha10bezgraffiti