Aktuality z oblasti bezpečnosti

Zástupci Desítky si připomněli Pražské povstání u Husova sboru

Zástupci městské části Praha 10 si připomněli události spojené s Pražským povstáním v květnu 1945. Pietní akce s jejich účastí se uskutečnila u památníku na podestě Husova sboru na Vinohradech.

Právě v této budově fungovalo v revolučních dnech na konci války rozhlasové studio, které nahradilo poškozené zázemí Československého rozhlasu na Vinohradské třídě. Ve dnech 7. až 9. května se odtud vysílaly zprávy o postupu spojeneckých armád, volání o pomoc bojující Praze a výzvy k posilování barikád. K tomuto účelu bylo použito zařízení původně určené k přenosu varhanních koncertů. Historii místa, které se dnes nachází na území Prahy 10, připomíná památník znázorňující génia povstání s plamenným mečem a pamětní deska u vstupní brány.

Husův sbor na Vinohradech je modlitebna Československé církve husitské v Dykově ulici. Vznikl v letech 1930–1935 v konstruktivistickém stylu podle návrhu architekta proslulého Pavla Janáka. Stavba zahrnuje v dokonalé symbióze samotnou modlitebnu, oddělenou věž a přilehlý obytný dům s kancelářemi farního úřadu. Součástí objektu je také později vybudované kolumbárium. Celé dílo podle Janákových dobových plánu se podařilo dokončit až v roce 2011, kdy byly do horních pater věže konečně umístěny tři zvony, na něž při realizaci stavby ve třicátých letech nezbyly peníze.