Aktuality z oblasti bezpečnosti

Zařídíme občanům kompostéry zdarma, plánuje radnice Prahy 10

Kam s posekanou trávou či shrabaným listím? Dilema, které řeší majitelé zahrad téměř každý den. Radnice Prahy 10 chce proto učinit přelomový krok: zažádá ministerstvo životního prostředí o dotaci na kompostéry, které bude rozdávat obyvatelům rodinných domků, ale i bytovek s vnitrobloky, dále školám a školkám.

Kompostéry zdarma podle starostky Radmily Kleslové (ANO) lidem ulehčí práci a zároveň ubude biologického odpadu v tom běžném směsném, který končí ve spalovně nebo na skládce. „Šikovní zahrádkáři navíc dokáží kompost dále využívat. Zároveň doufáme, že ubude černých skládek. Tím, že budou kompostéry i ve školách, se mohou o správném přístupu k bioodpadu dozvědět i malé děti,“ plánuje starostka Kleslová. Radnice navíc počítá i s osvětou mezi obyvateli. Radnice Prahy 10 v současné době podporuje i komunitní kompostování a sběrové akce.

Desátá městská část plánuje pořídit 700 kusů kompostérů o objemu sedmi set litrů, které jsou vyrobeny z recyklovaného plastu, mají boční dvířka pro odebírání hotového kompostu a ventil pro regulaci přístupu vzduchu. Radnici projekt vyjde na přibližně 210 tisíc korun, zbytek doplatí ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

Občané dostanou kompostér kvůli formálním požadavkům na pět let do zápůjčky, po pěti letech přejde do jejich vlastnictví.