Aktuality z oblasti bezpečnosti

V Praze 10 se rozšiřuje sběr kovových obalů

Šedé nádoby určené na sběr kovových obalů se na Desítce prvně objevily v polovině roku 2016 na patnácti vybraných stanovištích tříděného sběru. V letošním roce přibylo devět nových nádob, převážně v katastru Strašnic, a kovové obaly je možné odděleně odkládat již na celkem 72 místech. 

Publikováno: 29.07.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Odpady3225

V srpnu k tomu přibydou další dvě nádoby, v ul. Jesenická a v ul. Přípotoční. Podle potřeby dochází i k úpravě četnosti svozu, pokud kapacita stávajících nádob nestačí. Aktuálně podle vytížení je vývoz nastaven v rozsahu jednou za dva až čtyři měsíce.

Do nádob je možné odkládat nápojové plechovky, konzervy od potravin, zvířecí konzervy, tuby, uzávěry a víčka od nápojů, jogurtů atd. Naopak do nádob nepatří stlačené kovové nádoby od kosmetiky a jiných sprejů, kovové obaly od barev, benzínu, motorových olejů atd. (tyto lze předávat ve sběrných dvorech). Popis obalů, které lze vkládat, je na nádobě uveden.

Nádoba je vybavena standardizovaným vhozovým otvorem, který má zajistit, že do nádoby nebudou odkládány jiné druhy odpadů, které by zkomplikovaly následné dotřídění. Odpady by navíc měly být před vhozením stlačeny, aby se zmenšil jejich objem a nádoba byla maximálně využita. Obsah nádob se sváží do areálu společnosti Pražské služby, kde se před odesláním k dalšímu zpracování slisují a roztřídí na železný a neželezný podíl.

Na Praze 10 předpokládáme, že průběžně se bude počet nádob na kovy nadále navyšovat a tím zlepšovat jejich dostupnost. Optimálním stavem do příštího roku by byla přítomnost nádoby na každém třetím stanovišti tříděného sběru.