Aktuality z oblasti bezpečnosti

Seniorská obálka

Městská část Praha 10 se zapojila do projektu „Seniorská obálka“, což je označení pro I.C.E. kartu (In Case of Emergency, z anglického „použít v případě nouze“). Kartička usnadňuje pomoc v případě ohrožení zdraví nebo života. 

Publikováno: 30.05.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví, Senioři3681

Uživatel, nejčastěji senior, do ní vyplňuje údaje o nemocech, jimiž trpí, a lécích, které užívá. Uvede také kontakty na blízké osoby a praktického lékaře. Karta se základním přehledem o uživateli potom přispívá k lepšímu informování a efektivnějšímu zásahu jednotek zdravotníků, hasičů či policie v situaci, pokud by se uživatel karty ocitl v tísni a nebyl by schopen se záchranáři spolupracovat.

 

I.C.E. karta má obvykle standardní velikost A4. Vyplněný tiskopis v tomto formátu by měl být umístěn na viditelném místě v bytě, zpravidla buď na vnitřní straně vchodových dveří, nebo na dveřích lednice. K dispozici je rovněž karta tzv. MINI, což je přeložený formát A6 (viz obrázek). Tento menší tiskopis se vejde do kapsy a uživatelé ho nosí vyplněný u sebe, například v peněžence.

Vytištěné formuláře jsou k dispozici v informačních kancelářích na radnici Prahy 10 (Vršovická 68, budova B) a v objektu Bytového domu Malešice (Počernická 64) nebo si je můžete stáhnout v příloze tohoto článku. Zájemcům je distribuují také sociální pracovníci odboru sociálního v rámci sociální práce s klienty a pracovníci pečovatelské služby Centra sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10, p. o. v rámci poskytování úkonů pečovatelské služby. 
MČ Praha 10 se připojila k distribuci Seniorské obálky pro své občany na základě spolupráce s projektem Ministerstva práce a sociálních věcí „Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň“.

Přiložené dokumenty