Aktuality z oblasti bezpečnosti

Při rekonstrukci Polikliniky Malešice se našla mozaika z přelomu 70. a 80. let minulého století. MČ Praha 10 ji vystaví u hlavního vstupu

Rekonstrukce malešické polikliniky přinesla cenný objev: umělecké dílo. Při stavebních pracích byla totiž odhalena skleněná mozaika „Růst – Příroda“ stará čtyřicet let. Kompozice akademické malířky Magdalény Cubrové bude v nejbližších dnech převezena do ateliéru restaurátorů ke konzervaci. Následně bude instalována u hlavního vstupu do zdravotnického zařízení v Praze 10. 

Publikováno: 28.05.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Malešice3430

„Musím přiznat, že nález mozaiky nám trochu zkomplikoval harmonogram prací na rekonstrukci polikliniky,“ usmívá se Olga Koumarová (ODS), radní MČ Praha 10 pro investice. „Na druhou stranu jsme samozřejmě rádi, že na Desítce budeme moci vystavit další umělecký počin. Zažila jsem už nespočet rekonstrukcí a nález řady ´pokladů´, aby se ale objevilo dílo staré desítky let, to nepamatuji,“ doplňuje radní Koumarová.

Na mozaiku narazila dodavatelská společnost Subterra při bouracích pracích v druhé etapě rekonstrukce. „Byla ukrytá za sádrokartonovou předstěnou, v prostorách někdejší jídelny v prvním nadzemním podlaží. Vedení polikliniky ji v 90. letech nechalo zakrýt, protože údržba plochy byla vzhledem k hygienickým nárokům na čistotu povrchů ve zdravotnických zařízeních příliš složitá,“ popisuje Josef Herda, vedoucí projektu ze společnosti Subterra.

Ta při přestavbě objektu našla ještě jedno dílko: skleněnou mozaiku Příroda a hygiena. „O ní experti na umění věděli, jen nebylo jasné, kde přesně se v budově nachází. V souladu s původním záměrem bude součástí interiéru nové lékárny,“ říká Olga Koumarová o kompozici z přelomu 70. a 80. let, jejímž motivem je ženská figura s florálními a bylinnými prvky, symbol čistoty a léčitelství.

Mozaika „Růst – příroda“ má větší rozměry (460 cm x 135,5 cm) a abstraktní ráz. „Jedná se o velmi zdařilou ukázku monumentální muzívní tvorby v Československu na sklonku 70. let, nezatíženou ideologickým klimatem doby. Kompozice je inspirována přírodou: Je založená na bohaté škále barevných odstínů - paleta přechází od hluboké zelené a hnědé, přes krémové a popelavé tóny, oranžovou a žlutou až po pastelové tóny, nachovou a modř,“ popisuje restaurátorka Magdalena Kracík Štorkánová, která pro MČ Praha 10 zajišťuje odbornou demontáž, přesun, obnovu a opětovnou instalaci díla.

Vše proběhne během nadcházejících týdnů, o prázdninách bude kompozice nově zdobit vstupní vestibul polikliniky.

 

O rekonstrukci Polikliniky Malešice:

Kompletní rekonstrukci Polikliniky Malešice zahájila Subterra v lednu 2019 a byla rozdělená do dvou etap. První proběhla v roce 2019 a 2020 a týkala se západního křídla objektu. V současné době se rekonstruuje východní křídlo, stavební práce budou podle harmonogramu dokončené o prázdninách tohoto roku a bude zahájeno kolaudační řízení. V „novém hávu“ by měla poliklinika začít fungovat na přelomu tohoto a příštího roku.