Aktuality z oblasti bezpečnosti

Praha 10 bude mít „centrální“ pohotovost, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady

Od 1. ledna 2020 budou mít občané Prahy 10 rozšířenou pohotovost pro dospělé a novou pro děti ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV). Skončí tak tříštění služeb a městská část se naplno zapojí do sítě Magistrátu hlavního města Prahy. Ten je zákonným provozovatelem lékařských pohotovostních služeb (LPS) v metropoli. 

Praha 10 bude mít „centrální“ pohotovost, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady

V současné době existují na Praze 10 LPS na dvou místech: v poliklinice Malešice, kterou nad rámec svých povinností plně hradí MČ Praha 10, a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, jež je součástí efektivní sítě magistrátních LPS. Od Nového roku budou mít občané k dispozici pouze druhou jmenovanou službu. Tam se jim však dostane výrazně odbornější péče než v Malešicích, které často fungují jako pouhá „mezistanice“. 

 

„Současná LPS na poliklinice nedisponuje ani rentgenem, a tak přibližně polovina pacientů je stejně přeposílána do dva kilometry vzdálené FNKV,“ popisuje Renata Chmelová (VLASTA), starostka MČ Praha 10. „Od Nového roku se u nás rozšíří kapacita pohotovosti pro dospělé a nově vznikne dětská LPS, doposud jsme malé pacienty ošetřovali ´pouze´ na nonstop ambulanci,“ říká profesor Petr Arenberger, ředitel FNKV, podle něhož se vinohradská nemocnice už nyní připravuje i na vyšší počet dospělých. 

 

MČ Praha 10 chce nemocnici přispět finančním darem, který bude schvalován na pondělním zasedání zastupitelstva. Určitou část zvýšených nákladů spojených s rozšířením LPS ve FNKV pokryje i dotace od Magistrátu hl. m. Prahy. „FNKV má v plánu rozšiřovat spolupráci s Magistrátem i MČ Praha 10 a 3 s cílem dále zkvalitňovat zdravotnické služby pro občany Prahy,“ doplňuje Arenberger.

 

„Lékařská pohotovost se v hlavním městě soustředí do stěžejních zdravotnických zařízení od roku 2008. Sjednotily se díky tomu ordinační doby a sjednotilo se spektrum zajišťovaných oborů, a hlavně od té doby pacienti mohou využít rychlé návaznosti další péče specialistů nebo hospitalizace přímo v areálu zařízení a nemusí už cestovat jinam,“ prohlašuje radní Magistrátu Milena Johnová (Praha sobě), expertka na zdravotnictví. „Vedle rozšíření pohotovosti ve FN Královské Vinohrady také příští rok otevřeme pohotovost v centru města v Nemocnici Na Františku. Budeme rovněž připravovat aplikaci, která pacientům umožní sledovat vytíženost jednotlivých pohotovostí tak, aby mohli zamířit tam, kde budou ošetřeni nejrychleji,“ dodává.   

 

MČ Praha 10 LPS na malešické poliklinice ročně dotuje částkou 9,5 mil. korun, přitom Magistrát vynakládá za všech svých 14 pohotovostních služeben částku 22,5 mil. korun. „Uspořené finance hodláme alokovat do sociální práce a stávající sítě sociálních služeb, které využívají denně potřební z Prahy 10,“ upřesňuje Michal Kočí (Piráti), radní MČ Praha 10, v jehož gesci je mj. zdravotnictví.