Aktuality z oblasti bezpečnosti

Na Desítce si můžete „adoptovat“ strom. Městská část tak chce podpořit vztah k přírodě.

MČ Praha 10 spouští nový projekt, kterým chce podpořit ochranu zelených ploch na svém území. Občané Desítky si mohou od 1. května „adoptovat“ svůj vlastní strom, a následně dohlížet na jeho dobrou kondici: zalévat ho v době sucha či upozornit na případné poškození. 

K „adopci“ konkrétního stromku se lze hlásit na speciálně zřízený mail stromy@praha10.cz, jehož prostřednictvím radnice lidem poskytne veškeré potřebné informace. 

Celým projektem chce městská část své obyvatele motivovat k sounáležitosti se svým okolím, ochraně zeleně a celkovému zušlechťování veřejného prostoru. Je založen na bázi dobrovolnosti, „adoptivní rodiče“ si mohou vybrat mladou výsadbu i vzrostlou dřevinu. Nebudou přitom přebírat odpovědnost za její stav a údržbu, ta i nadále zůstane na vlastníkovi, na jehož pozemku strom roste.

„V neustále se rozrůstajících velkoměstech je každé zelené místo vyvažováno zlatem. Stromy i rostliny jsou totiž stále více zatěžovány okolním prostředím a v poslední době i zhoršujícím se suchem. Jsme rozhodnuti ty naše maximálně chránit, aby lidem dál zpříjemňovaly pobyt ve městě. Snižují prašnost, ochlazují vzduch a zlepšují jeho kvalitu, ale také poskytují útočiště pro mnoho živočišných druhů. Je to záležitost nás všech, proto budeme rádi, když nám naši spoluobčané s péčí o stromy pomohou,“ vysvětluje důvody vyhlášení programu místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti).  

Desítka je ve výsadbě stromů dlouhodobě velice aktivní. Velmi úspěšný je například projekt Stromy za narozené děti, díky kterému bylo během 12 let vysazeno přes 4 500 nových stromů. Samozřejmostí je následná kvalitní péče, kontrola a údržba a v případě nutnosti i náhrada uhynulých kusů.