Aktuality z oblasti bezpečnosti

MČ Praha 10 připravuje rekonstrukci radnice, podala žádost o dotaci a finanční výpomoc

MČ Praha 10 intenzivně připravuje rekonstrukci své radnice a zajišťuje její vícezdrojové financování. Momentálně probíhá zpracování dokumentace pro stavební povolení, která bude hotová v létě tohoto roku. Souběžně vedení městské části požádalo o finanční výpomoc hlavní město Praha a podalo žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). V průběhu rekonstrukce, která bude hotová v roce 2024, se úřad přesune do náhradních prostor. Stavební práce jsou vzhledem ke stavu budovy nezbytné.

Publikováno: 21.02.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek, Vršovice3114

„Stav radniční budovy je poplatný době jejího vzniku, dlouhodobě neudržitelný, a v důsledku energetické náročnosti ekonomicky nevýhodný. Tato informace je známá roky. Přesto se řešení, které vyžaduje velkou politickou odvahu, stále odkládalo,“ říká místostarosta Martin Sekal (ODS), do jehož gesce patří mimo jiné právě rekonstrukce radnice.

Současné vedení vloni dotáhlo výběrové řízení na zpracovatele dokumentace a náročná rekonstrukce za stamiliony korun je před spuštěním. Její přesná cena bude jasná na počátku příštího roku (po dokončení projektu pro realizaci stavby). Už nyní je ale zřejmé, že pokud by městská část rekonstrukci chtěla financovat jen ze svého rozpočtu, musela by přistoupit k rozsáhlému rozprodávání svého nemovitého majetku. Proto podala ve výzvě OPŽP žádosti na projekt Snížení energetické náročnosti objektu (celkem na 219 milionů). Zároveň žádá Magistrát hl. m. Prahy o finanční výpomoc ve výši 500 milionů.

Kromě rekonstrukce se teoreticky nabízela i možnost novostavby. „V tom případě by ale náklady byly výrazně vyšší. Už jen proto, že městská část nevlastní vhodný pozemek a nemohla by v tomto případě žádat o žádnou dotaci,“ vysvětluje Martin Sekal a doplňuje, že „varianta novostavba“ by projekt navíc výrazně protáhla. „Jsem přesvědčen, že jsme zvolili nejlepší řešení i z dlouhodobého hlediska. V roce 2024 budeme mít na Praze 10 moderní, energeticky úspornou budovu radnice přímo u páteřní osy území městské části,“ doplňuje místostarosta.

V průběhu stavebních prací se úřad přesune do náhradních prostor. „Základním požadavkem je snadná dostupnost MHD ze všech lokalit městské části,“ upřesňuje Martin Sekal, jenž výběr prostor koordinuje. Stěhování je plánováno na třetí kvartál příštího roku.