Aktuality z městské části

MČ Praha 10 představuje budoucnost další své čtvrti, zve občany na tour Malešicemi

Po obyvatelích Vršovic a Skalky se informační kanceláře v terénu dočkají i občané Malešic. Od 6. do 30. září jim tady budou v tzv. kontejneru k dispozici zástupci desáté městské části, aby je informovali a diskutovali s nimi o budoucnosti jejich čtvrti. Nejzásadnější projekty budou představené i na speciální stezce postavené z promopanelů, po níž radnice bude pořádat komentované vycházky.

Publikováno: 03.09.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Rozvoj3483

Městská část v Malešicích představí nejen své vlastní záměry, ale i projekty dalších institucí, jež se zásadně dotknou života místních lidí. Experti z Dopravního podniku Praha a Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) přinesou cenné informace k plánovanému zavedení tramvajové trati v Počernické ulici, zástupci Centra Paraple pak podrobnosti k rozšíření svého objektu. Dalšími tématy budou dokončená rekonstrukce Polikliniky Malešice, budování Městského okruhu, studie Jarovské třídy nebo studie Malešicko­‑hostivařské průmyslové oblasti.

„Pokračujeme v setkávání s občany přímo v místě jejich bydliště, což považuji v komunální politice za zásadní. Jednotlivé projekty jsou z různých oblastí a realizují je různé subjekty, takže není vždy jednoduché si je dát všechny dohromady, a vidět tak budoucnost svého nejbližšího okolí komplexně a ve všech souvislostech. Přesně to sousedům nabízíme, samozřejmostí je debata a sběr podnětů,“ říká starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Procházka s ní a dalšími experty po informační stezce završí program kontejneru. Samotná stezka (3 kilometry dlouhá a s 11 zastávkami) pak bude vést napříč Malešicemi až do konce října.

Záměrem, na který bude kladený zvláštní důraz, je nová tramvajová trať o délce 2,4 kilometru s odbočením z Vinohradské ulice a dále v celé délce Počernické s koncovou smyčkou v dnes nezastavěném jihozápadním nároží křižovatky ulic Počernická a Dřevčická. Předpoklad zahájení stavby je v letech 2024-2025, práce by měly potrvat dva roky, investorem bude Dopravní podnik hl. m. Prahy.

„Lidem z Malešic se tak nabízí vidina přímého spojení do centra Prahy, zatímco dnes musí při cestě z Počernické použít víc než jeden přestup. Bližší informace se občané mohou dozvědět ve dnech 20. – 23. září u kontejneru přímo od zástupců IPRu a Dopravního podniku. A aby byl projekt naplánovaný co nejpraktičtěji, mohou se zapojit i do speciální ankety,“ upřesňuje starostka Chmelová s tím, že tak mohou učinit také online na stránkách IPRu (www.iprpraha.cz).

 

O Strategii Tour:

Radnice MČ Praha 10 občany od roku 2019 systematicky informuje o záměrech ve svém území a zapojuje je do jejich přípravy. Sérii putování po svých čtvrtích započala sběrem podnětů k desetiletému Strategickému plánu udržitelného rozvoje Desítky. Tento koncepční materiál schválilo Zastupitelstvo městské části vloni v květnu, nyní dochází, za stálé spolupráce s obyvateli, k naplňování jednotlivých cílů.