Aktuality z městské části

MČ Praha 10 pořádá veletrh Zdravá Praha 10, proběhne ve středu 13. října před NC Eden

MČ Praha 10 pořádá venkovní veletrh Zdravá Praha 10, který se uskuteční v rámci její dvouměsíční osvětové kampaně. Událost se koná ve středu 13. října, od 10 do 16 hodin před Nákupním centrem (NC) Eden nedaleko vršovické radnice.

Publikováno: 11.10.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví3517

V rámci veletrhu se představí více než dvacet profesních organizací, které se zaměřují na poskytování zdravotních i sociálních služeb a podporu zdravého životního stylu. Návštěvníci budou moci navštívit stánky jednotlivých účastníků a poslechnout si prezentace a rozhovory na tzv. diskuzním fóru, kde proběhne doprovodný program.

„Téma zdraví a zdravého životního stylu vnímáme komplexně, a podle toho jsme také vybírali účastníky. Ti zapadají do konceptu naší kampaně, která se sestává ze čtyř vzájemně se doplňujících oblastí: první pomoc (sobě prostřednictvím prevence i ostatním), zdravý pohyb, kvalitní strava a zdravá mysl,” shrnuje Michal Kočí (Piráti), který je radním městské části pro sociální oblast a zdravotnictví a nad veletrhem i celou kampaní převzal záštitu.  

Program diskuzního fóra před NC Eden odstartuje tzv. resuscitační maraton, kdy se v nácviku poskytování první pomoci budou střídat dobrovolníci z řad veřejnosti, a jež budou koordinovat odborníci z řad pedagogů a studentky Střední zdravotnické školy v Ruské ulici.

„Téma první pomoci se však na veletrhu objeví ještě v několika dalších souvislostech. Lidé se budou moci poradit ohledně prevence onkologických onemocnění a samovyšetření prsou, velký prostor věnujeme také poradenství v oblasti duševního zdraví, nebude chybět ani ukázka stále populárnější canisterapie,” upřesňuje radní Kočí. „Z organizací, jež naše radnice přímo zřizuje, se návštěvníci mohou těšit na Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10, základní ´Zdravou´ školu Eden či Školní jídelnu Praha 10,” dodává Michal Kočí.

Mezi lákadla budou patřit ukázky techniky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a záchranného člunu Vodní záchranné služby ČČK nebo možnost nechat si změřit složení těla (body mass index), krevní tlak a saturaci, plicní věk či si vyzkoušet brýle simulující stavy a reakce způsobené například požitím nadměrného množství alkoholu.

Občerstvení bude po celý den zajišťovat Tichá kavárna, první pražská kavárna s neslyšící obsluhou.

Veškeré příspěvky ke kampani Zdravá Praha 10 a novinky týkající se veletrhu jsou k nalezení na Facebooku desáté městské části pod hashtagem #zdravapraha10 (www.facebook.com).