Aktuality z městské části

Desítka nerovná se odpad! MČ Praha 10 apeluje na občany, aby neznečišťovali veřejný prostor

MČ Praha 10 pokračuje ve svém dlouhodobém tažení za čistý veřejný prostor. Na venkovní panely a své sociální sítě umístí šestici vizuálních materiálů, které apelují na osobní odpovědnost samotných občanů. Každý nese originální slogan vztahující se k Desítce a texty vymýšleli samotní obyvatelé městské části.

Publikováno: 11.11.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Odpady3534

Iniciativu radnice nazvala „nerovná se“, což je slovní spojení, které je součástí všech sloganů. Při jejich tvorbě městská část postupovala tak, že nejprve na svých sociálních sítích zveřejnila první heslo „Desítka nerovná se hovínka“, a následně vyzvala lidi, aby posílali další náměty. Na základě nich vzniklo dalších pět textů - znak ≠ je v nich umístěný mezi „Vršovice“, „Záběhlice“, „Strašnice“ a „popelnice“, mezi „Malešice“ a „bobků na tisíce“ a „Skalka“ a „skládka“.

„Každý samozřejmě víme, že odpad patří do speciálních nádob, ne každý se ale podle toho chová. Sázíme na to, že názorné ukázky ´špatné praxe´ na část občanů vždy zapůsobí. Další část jsme na sociálních sítích vtáhli do přípravy celé iniciativy, tito lidé tedy budou mít speciální motivaci se nejen sami chovat zodpovědně, ale zároveň pozitivně působit i na své známé a kamarády,“ vysvětluje místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má ve vedení městské části na starost oblast životního prostředí.    

Na materiálech nechybí ani zmínka o tom, že radnice vynakládá měsíčně stotisícové částky za úklid nepořádku ve veřejném prostoru. „Je to nejen drahý, ale v podstatě nekonečný boj. Jeden den nějaké místo vyčistíme, další je opět plné odpadků. Samotný úklid jsme už v minulém roce posílili: Vybrali jsme nové dodavatele a rozšířili okruh činností, za něž jsou zodpovědní, do úklidu se zapojuje i naše správní firma PRAHA 10 – Majetková. Doplňkově pro úklid veřejných ploch také využíváme institut obecně prospěšných prací, tedy alternativní tresty a dlouhodobě podporujeme dobrovolníky z řad aktivních obyvatel a místních organizací či spolků. To je ale ´jen´ řešení následků. Klíčové je systematicky a koncepčně pracovat na tom, aby samotného odpadu bylo co nejméně,“ zdůrazňuje Jana Komrsková.

Desátá městská část se proto intenzivně věnuje osvětě. Letos připravila samostatnou kampaň „Duben bez odpadů“, v níž se zaměřila na prevenci vzniku odpadu, a to komplexním informováním o celé problematice odpadového hospodářství s důrazem na rady a lokální specifika. Spolupracovala na ní s řadou odborníků i aktivních občanů a získala za ni ocenění Komunální projekt roku 2021 v kategorii Ekologický projekt.

Obdobným způsobem jako na nepořádek ve veřejném prostoru, už letos upozorňovala i na vandalismus, který ho rovněž znehodnocuje (podrobněji zde).