Aktuality z oblasti bydlení a správy nemovitého majetku

MČ Praha 10 připravila balíček pomoci, odkládá platby pro nájemníky v obecních bytech i podnikatele

Nájemníci obecních bytů i nebytových prostor na Praze 10 si mohou požádat o odložení plateb nájemného. Nájemci obecních bytů navíc dostávají možnost využít splátkového kalendáře, nájemci nebytových prostor si mohou zažádat o padesátiprocentní slevu. Balíček pomoci v krizové situaci způsobené pandemií nového koronaviru dnes schválila Rada městské části.

Publikováno: 02.04.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek, Podnikání, Koronavirus3156

„Všem našim nájemníkům pošleme dopis s podrobnými informacemi včetně příslušných formulářů,“ popisuje Petr Beneš (Piráti), místostarosta pro majetek. „Dobře si uvědomujeme, v jak mimořádné situaci se všichni nacházíme, a ta si žádá mimořádná řešení, na která v rozpočtu prostě musíme najít prostředky,“ vysvětluje Petr Beneš.

Nájemci obecních bytů mohou do 30. září zažádat o splátkový kalendář. Pokud do té doby nezaplatí nájemné za příslušné měsíce, nebudou pokutováni ani jim nebude hrozit výpověď. V případě jakýchkoliv dotazů se mohou občané obrátit na telefonickou linku Kontaktního centra bydlení (267 093 225). Naši zaměstnanci na ní radí lidem v obtížných situacích týkajících se bydlení.  

V případě nebytových prostor je možný odklad placení nájmů až do konce tohoto roku. Valorizace nájmů v nebytových prostorech byla odložena až od 1. října (místo 1. ledna). Podnikatelé, kteří v souvislosti s nařízením vlády přišli o možnost provozovat svou živnost, mohou kromě toho požádat do 30. září o padesátiprocentní slevu po dobu nouzového stavu.

 „Tímto naším prvním zásadním ´koronavirovým´ opatřením dáváme podnikatelům především čas. Po určitou dobu nemusí řešit nájmy, a mohou se věnovat jiným důležitým věcem,“ říká místostarosta Martin Valovič (ODS), jenž bude podle vývoje situace připravovat další kroky na podporu podnikatelů.

Aktuální informace z městské části v souvislosti s šířením koronaviru