Aktuality z městské části

Desítka sbírá staré mobily, budou se recyklovat

Že je nefunkční telefon k ničemu? Doma v šuplíku ano, v rukou odborníků ale může dostat nový život! Radnice Prahy 10, ve spolupráci s neziskovým projektem REMOBIL a Městskou knihovnou v Praze, sbírá až do konce dubna staré mobily pro následnou recyklaci. Deset korun za každý odevzdaný přístroj navíc poputuje na pomoc válkou zmítané Ukrajině. Občané mohou mobilní telefony umisťovat do sběrných boxů ve všech místních pobočkách knihovny a v informační kanceláři na radnici. 

Publikováno: 04.04.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí3634

V celé České republice se ročně prodá téměř 3 miliony mobilních telefonů a odhadem víc než trojnásobek zůstává „ležet ladem“ v domácnostech a firmách. K recyklaci lidé odevzdají přibližně jen desetinu prodaných přístrojů. 

„Chceme přispět k tomu, aby se tento poměr výrazně navýšil, a zároveň problematiku recyklace přiblížit co největšímu okruhu lidí Mobilní telefony totiž obsahují plastové, hliníkové, ale i jiné materiály včetně drahých kovů, které můžeme díky recyklaci ´vytěžit´ a opětovně využít. Šetříme tak vyčerpatelné přírodní zdroje,“ vysvětluje Jana Komrsková (Piráti), místostarostka MČ Praha 10 pro oblast životního prostředí. „Symbolem toho, že i odpad může pomáhat, je i věnování desetikoruny za každý přístroj vybrané organizaci, která pomáhá ukrajinským uprchlíkům,“ doplňuje místostarostka. 

Sběrné boxy na vysloužilé telefony občané najdou v infocentru vršovické radnice a na desítkových pobočkách Městské knihovny v Praze (Dům čtení v Ruské ulici, pobočky v ulici Korunní, v Malešicích, na Skalce a na Zahradním Městě). 

Iniciativa sbírání drobných elektrozařízení je součástí tříměsíční kampaně desáté městské části s názvem „Desítka bez odpadů“. Ta navazuje na loňský úspěšný projekt „Duben bez odpadů“ (podrobněji zde) a cílem je občanům přinášet zajímavé informace a tipy, jak snižovat produkci odpadů a jak „odpad“ dále využívat. 

V sobotu se MČ Praha 10 již tradičně zapojila do dobrovolnické akce „Ukliďme Česko“, ve středu proběhne setkání s občany, které zajímá téma kompostování, 24. dubna místní organizace „Natura, quo vadis?“ pořádá Den země v Malešicích, miniveletrh zaměřený na životní prostředí a udržitelný rozvoj. 11. června na Desítce proběhne historicky první Reuse den, kde si lidé budou moci i přímo mezi sebou vyměňovat věci.