O čem se mluví

Odpady, kontejnery – rozdělení odpovědností mezi hl. m. Prahu, MČ a soukromé subjekty

Pro nakládání s odpady na území Prahy platí jak zákony, tak městské vyhlášky. Primárně mají odpovědnost za nakládání s odpady jeho jednotliví původci. To platí zejména pro právnické a fyzické podnikající osoby.

Publikováno: 18.06.2024
Kategorie: Článek, O čem se mluví5223

Bytové domy
V případě obyvatel je situace trochu odlišná. U bytových domů je odpovědnost na vlastnících objektu. Sem patří zejména zajištění dostatečného počtu odpadových nádob v návaznosti na počet obyvatel daného domu. Dále mají být tyto nádoby umístěny v tzv. domovním vybavení, tedy v uzavíratelném prostoru, kam mají přístup jen obyvatelé daného domu. Na komunikacích smějí být umístěny popelnice jen v době svozu odpadů. Za čistotu okolo nádob je pak odpovědný vlastník objektu. V rámci některých domů jsou umístěna bezplatná domovní separační stanoviště na základě žádosti zástupců těchto domů. V posledních letech pak může být požádáno o bezplatné nádoby na bioodpad.

Nádoby na separovaný odpad
Pro obyvatele Prahy je hl. m. Prahou zřízen propracovaný systém nakládání s dalšími odpady. Sem patří zejména oblast separace vybraných složek odpadů. Jedná se o známá separační stanoviště zejména na papír, plast, sklo, nápojové kartony. Na některých stanovištích jsou i nádoby na kovy nebo oleje. V rámci tohoto systému jsou pravidelně přistavovány velkoobjemové kontejnery na objemný odpad nebo speciálně na odkládání biologických odpadů. Dále je pravidelně prováděn i mobilní svoz nebezpečných odpadů. Významnou částí tohoto systému je pak provoz Směrných dvorů hl. m. Prahy, kam lze po doložení bydliště v Praze odevzdat bezplatně většinu odpadů.

Kontrola a svoz odpadů
Na popsaném systému se zástupci Městské části Praha 10 podílejí organizačně, zejména kontrolou fungování. Na základě těchto činností pak dochází k upravování četností svozu a celkově celého systému. Více informací naleznete na stránkách praha10.cz/odpady. Naleznete tam například i odkazy rozdělené dle jednotlivých odpadních komodit.