Aktuality z oblasti životního prostředí

Poznání Prahy 10 po naučných stezkách

I letos vás chceme pozvat k letnímu toulání po Desítce. Pokud se tedy chcete něco dozvědět o Praze 10 a nemáte čas využít různorodé komentované vycházky, vyrazte na některou z naučných stezek, které byly v minulých letech na Desítce zřízeny. Vypravit se lze do Vršovic, Strašnic, Malešic i Záběhlic.

Publikováno: 24.07.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Veřejné prostory5320

V posledně jmenovaném katastrálním území si na Praze 10 můžete vybrat ze dvou naučných stezek a jedné turistické. Ta začíná v ulici Záběhlická u zastávky autobusu V Korytech a je trasována červenou značkou, která je určena pro dálkové trasy. A po značce začínající v Záběhlicích se kolem Hamerského rybníku, záběhlického zámečku a oblasti Trojmezí dostanete do sousední městské části, kde kolem ekologického centra Toulcův dvůr můžete dojít až k Hostivařské přehradě. Kdybyste po značce pokračovali ještě dále, její konec je přibližně po 60 km ve středočeských Mnichovicích.

 

Záběhlická historie
V Záběhlicích se za poznáním historie zdejší čtvrti vydejte po naučné stezce, která začíná u Hamerského rybníka, má celkem sedm zastavení na pětikilometrové trase, která je ukončena u náměstí Mezi Zahrádkami. Na panelech jednotlivých zastávek jsou informace o osídlení okolo Botiče, usedlostech a sakrálních stavbách, sportovních oddílech, o zahájení městské hromadné dopravy a další zajímavosti, které se vztahují k této čtvrti.

 

Zahrada ve městě
Se záběhlickou čtvrtí Zahradní Město seznamuje i naučná stezka Zahrada ve Městě, jejímž iniciátorem bylo zdejší rodičovské centrum K2. Stezka není nijak značená, informační panely jsou umístěny ve dvaceti zdejších ulicích a k nim se vztahuje popis u jednotlivých zastavení. Specifikem stezky je, že se především věnuje botanickým názvům místních ulic. Panely proto obsahují informace o dřevinách či rostlinách, podle kterých jsou ulice pojmenovány. Nechybí ani zajímavosti o budovách, známých osobnostech či památkách. Stezku lze doporučit pro návštěvu s dětmi, na které čekají hádanky, úkoly, úryvky ze známých písniček a vesele koncipované obrázky. Začít je možné prakticky u jakékoliv zastávky. Na infopanelu je výřez z mapy s vyznačením okolních zastávek. Postupně jich lze takto navštívit všech dvacet ať už na jeden zátah nebo ve vícero dnech. Seznam všech panelů je na stránce https://klubk2.cz/naucna-stezka-zahrada-ve-meste/ .

 

Strašnický vycházkový okruh
Na procházku po naučné stezce lze vyrazit i ve Strašnicích. První zastavení je u stanice metra Strašnická a celá trasa s jedenácti informačními panely měří čtyři kilometry. Stezka vytváří pohodový vycházkový okruh, který vede kolem kostela Neposkvrněného početí Panny Marie přes sídliště Solidarita, bývalou strašnickou vinici a kolem Vinohradského hřbitova a Trmalovy vily se vrací zpět. Po cestě se prochází i několika strašnickými parky. Hned na začátku jde o park Gutovka se stejnojmenným volnočasovým areálem, kde lze navštívit dětská hřiště, lezeckou stenu, lanový park, skatepark či minigolf. Dále následuje Jiráskova alej, která je vedena v soupisu významných dřevin Prahy 10. Pak je tu park Na Solidaritě, jenž prošel výraznou přeměnou své severní části v loňském roce, park I Jilemnického naproti budově Úřadu městské části -- a nakonec park Františka Suchého při ulici Nad Primaskou.

 

Vršovická stezka
Kdo by k nachozeným kilometrům ve Strašnicích chtěl přidat další, může se rovnou přesunout do Vršovic. Zde je v délce pěti kilometrů vedena naučná stezka Vršovice a po její trase je možné seznámit se s historickou zástavbou, činžovními domy, parky, sportovními areály a dalšími zajímavými místy, jako jsou Heroldovy sady nebo Vršovický zámeček (Rangherka). Na stezce je 15 zastavení s informacemi o lokalitě a fotografiemi dřívějšího i současného vzhledu této nejobydlenější desítkové čtvrti. Nejen místním obyvatelům představuje pestrost a atraktivitu jednotlivých míst, ale i celé lokality. Trasa je volena s ohledem na to, aby byla přístupná a zvládnutelná pro všechny skupiny obyvatel -- od rodin s kočárky a malými dětmi po občany v seniorském věku. Zastavení č. 1 se nachází na terase u budovy bývalého úřadu Městské části Praha 10, ale zahájit procházku lze i jinde. Trasa stezky je podobně jako u ostatních vyznačena na webové stránce mapy.cz/s/cahemufeba.


Poznejte Malešice
A poslední pozvánka míří do Malešic, kde přičiněním místního sdružení Českého svazu ochránců přírody „Natura, quo vadis?“ byl vytvořen čtyřkilometrový vycházkový okruh spojený s poznáním zdejší a původní zástavby, přírody, technických památek a s historií této čtvrti. Naučná stezka sv. Josefa, jak se jmenuje, nabízí celkem deset zastávek a je doplněna interaktivními prvky pro děti i dospělé. Stezka začíná u autobusové zastávky Plaňanská na ulici Počernická, dále prochází oblíbeným Malešickým parkem, kde je panoramatická fotografie s výhledem na město, Malešickým lesem a přes starší rodinnou zástavbu a Malešické náměstí zpátky do ulice Počernická. Cesta je členitější díky průchodu lesem, ale pro kočárek sjízdná. Podrobnosti a průvodce naučnou stezkou naleznete na stránce https://www.malesice.eu/naucna-stezka.


Nutno dodat, že průběžnou péči o panely jednotlivých stezek zabezpečuje radnice Prahy 10 ve spolupráci s malešickým sdružením ČSOP a rodinným klubem K2.