Aktuality z oblasti životního prostředí

Alej V Olšinách prochází obnovou, kácí se napadené sakury

Zítra proběhne nevyhnutelné kácení čtyř okrasných sakur ve stromořadí v ulici V Olšinách v Praze 10. Tyto stromy na pozemku ve správě městské části byly napadeny bělokazem (švestkovým a ovocným), který by bez zásahu napáchal škody i na ostatních stromech v aleji. 

Škůdce nakladl pod kůru stromů vajíčka, a pokud by nebyly okamžitě pokáceny, vylétla by z nich druhá generace brouka a zaútočila na dosud zdravé dřeviny. Z tohoto důvodu dochází ke kácení ve vegetačním období, které vyhláška výjimečně umožňuje například z důvodu „zabránění ohrožení zdraví nebo majetku či škodě většího rozsahu,“ což je právě případ aleje V Olšinách. 

„Vůbec nás to netěší, ale museli jsme jednat neprodleně. Bělokaz by ostatní stromy napadl stejným způsobem jako kůrovec smrky. Stromořadí ovšem o oblíbené sakury nepřijde, místo pokácených dřevin budou zasazeny nové,“ popisuje 1. místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti). Náhradní výsadba bude provedena ještě letos na podzim.

Městská část má ve své péči jen část stromů v aleji, o zbylé se starají Lesy hl. m. Prahy. Ty už v pondělí pokácely osm svých sakur, další tři mírně napadené sledují. Praha 10 bude stav ostatních svých stromů rovněž monitorovat a občanům poskytne informace o případných dalších krocích. 

Sakury v ulici V Olšinách jsou součástí projektu Prahy 10 „Strom za narozené dítě“, který byl spuštěn v roce 2007. Za tu dobu bylo na území městské části vysazeno více než čtyři tisíce nových stromů.

Publikováno: 21.08.2019
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Strašnice, Zprávy tiskového mluvčího, Různé2892
Alej V Olšinách prochází obnovou, kácí se napadené sakury