Aktuality ze školství

Pro seniory z Prahy 10 se vaří v nové kuchyni

Kuchyně, v níž se každý den připravují obědy pro čtyři stovky seniorů z Prahy 10, září novotou. Kulinářský prostor v Sámově ulici prošel rekonstrukcí po půlstoletí, nyní už je v plnohodnotném provozu. Kromě nájemníků místního Domu spokojeného žití se tady vaří i pro klienty domovů z Vršovického zámečku a U Vršovického nádraží a pro uživatele terénních sociálních služeb pro seniory. 

Publikováno: 13.05.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví, Senioři3671

Rekonstrukce kuchyně začala letos v únoru a vyšla na 4,9 milionu korun. „Považuji za velmi kuriózní, že v areálu CSOP byla v roce 2014 přistavěna zcela nová budova domova seniorů pro 50 klientů, avšak kuchyně tehdy zůstala nepovšimnuta ve stavu ze 70. let s technickými relikty z let šedesátých. Když se podíváte na fotky před začátkem stavebních prací a po nich, v podstatě nepoznáte, že se díváte na stejné místo. Součástí rekonstrukce byly mimo jiné výměna rozvodů, oprava podlah, obkladů či topení i kompletně nová výmalba. Osobně mě velmi těší, že kuchyně je bohatší také o nové gastro technologie, jako jsou multifukční pánev, konvektomat nebo kotel. Věřím, že díky tomu se naše služby pro seniory ještě zkvalitní,“ vypočítává Michal Kočí (Piráti), radní MČ Praha 10 pro sociální oblast, který zároveň vyzdvihuje, že vybavení kuchyně je nyní výrazně energeticky šetrnější.    

„Náš personál se nové kuchyně doslova nemohl dočkat, staré prostory už pro práci našich kuchařek a kuchařů nebyly komfortní,“ říká Eva Lexová, která řídí Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP) v Praze 10, příspěvkovou organizaci desáté městské části zajišťující služby pro seniory. „Každý den tady připravíme přibližně 400 obědů. Ty rozvážíme klientům našich terénních sociálních služeb. Vaříme pro obyvatele bytů v samotném Domě spokojeného žití, tedy seniory, kteří potřebují pro zajištění některých potřeb pomoc druhé osoby. A také pro klienty Domova pro seniory Vršovický zámeček a Domova U Vršovického nádraží,“ doplňuje Eva Lexová. 

Budova na adrese Sámova 5 a 7, kde se nacházejí kuchyně a byty zvláštního určení, mají dlouhou historii datovanou až do roku 1933, původně zde fungovaly sociální byty. Bytové jednotky a společné prostory prošly rekonstrukcí v roce 2014, prostor kuchyně ale fungoval bez stavebních úprav už od 70. let minulého století. CSOP ji převzalo v roce 2020 v havarijním stavu. Proto si hned nechalo zpracovat projekt na rekonstrukci, Rada MČ Praha 10 ji schválila v roce 2021.