Aktuality ze školství

Na léto se chystá i Barča

Kulturní dům Barikádníků sice tradičně v průběhu července a srpna nebude nabízet pravidelný program a jeho vnitřní prostory se budou připravovat na provoz po prázdninách, ale občané, kteří si toto místo oblíbili, tady v létě určitě nepřijdou zkrátka.   

Publikováno: 15.01.2020
Kategorie: Měsíčník3084

Pro veřejnost bude přístupná nově otevřená zahrada při Kulturním domě Barikádníků. Podle ředitelky Pavly Čejkové sem mohou lidé přijít a posedět, odpočinout si, začíst se do knížky nebo si třeba i něco ugrilovat. Otevřeno je od jara do podzimu v čase od 10.00 do 22.00 hodin. Zahrada pod vzrostlými stromy je přátelská k rodinám s dětmi, pro které se zde plánuje postupné vybudování různých zábavních prvků, jako je pískoviště, kuželky nebo koloběžková minidráha. Již nyní si sem můžete přinést vlastní gril nebo si jej zapůjčit přímo z Barči a připravit si donesené dobroty. A kdo není tvůrčí typ, může si něco koupit v okénku s občerstvením. „Místo je zkrátka ideální pro setkání s přáteli a sousedy a pro příjemné trávení volného letního času,“ dodává paní ředitelka.

Pro všechny je tu k dispozici venkovní nábytek, vyrobený v rámci workshopu, který Barča zorganizovala pro příchozí zájemce. Nejprve na počátku května vznikly lavice k sezení a následovat bude výroba stolků a jiného nábytku pro odkládání věcí. Akce se uskuteční v sobotu 8. června od 10.00 do 18.00 hodin a zapojit se můžete i vy. Materiál bude připravený a s prací vám rádi poradí architekti z ateliéru MAK. Sami tak pomůžete zvelebit veřejné prostranství, které můžete následně využívat.  
   
Při Kulturním domě Barikádníků vznikla rovněž komunitní zahrada, která odstartovala svůj provoz v polovině května. V první sezoně svého provozu je k dispozici 22 velkoobjemových truhlíků, kde si lidé, kteří si toto pěstební místo pronajali, mohou pěstovat nejrůznější plodiny. Zájem předčil veškeré očekávání, takže všechna místa byla rychle „rozebrána“. Slavnostní otevření zahrady doprovázela již druhá Květinová burza. Při této akci můžete volně vyměňovat přebytečné sazeničky, řízky, semínka, ale i pokojové rostliny, kterým se třeba u vás nedaří nebo už je není kam dát. Součástí je i workshop na správné osazení misek a truhlíků semínky. Prostor u zahrady zdobila po celý květen májka vztyčená při Májových slavnostech Prahy 10, na nichž vystoupil také Hradišťan s Jiřím Pavlicou.