Aktuality z kultury

Festival Open House Praha 2024 otevře budovy i na Praze 10

Jubilejní desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 13. do 19. května 2024. Na území městské části Praha 10 festival letos otevře 6 budov, Evangelický hřbitov ve Strašnicích, Husův sbor Vršovice, Továrna KOH-I-NOOR, Trmalova vila, Velodrom na Třebešíně a Vila Karla Čapka.

Publikováno: 10.05.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura5151

Zatímco v týdnu od 13. května bude připraven bohatý doprovodný program, o víkendu 18. a 19. května zpřístupní festival zdarma 115 budov na celém území hlavního města. Součástí víkendového programu budou i prohlídky pro rodiny s dětmi.

Očekávám, že největším magnetem festivalu Open House na Desítce bude vila, kterou obýval velikán české literatury Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou, tomu samozřejmě rozumím, ale myslím si, že by byla škoda omezit návštěvu Desítky jen na tuto ikonickou stavbu. Jako architekt zvu všechny návštěvníky akce na prohlídku Trmalovy vily. Jde o krásné dílo Jana Kotěry, ve kterém se snoubí anglická moderna úsvitu 20. století
i motivy tradičního lidového stavitelství,
“ říká starosta Martin Valovič.
Open House Praha je určen pro širokou veřejnost a jeho mottem je Architektura pro všechny. Víkendový program nabízí speciální prohlídky pro děti, dále pak pro osoby se sluchovým či zrakovým postižením, a nezapomíná ani na cizince dlouhodobě žijící v Praze. Připravena bude také interaktivní městská hra, v rámci které si zájemci mohou vyzkoušet na vlastní kůži, jakým výzvám musí každodenně čelit lidé s různými formy hendikepu při pohybu po městě. Díky stovkám dobrovolníků se otevře na jeden víkend v roce město pro všechny. Dobrovolníci pomáhají s prováděním návštěvníků v budovách i koordinací provozu.

Open House je oslavou kvalitní architektury a jsem rád, že i letos ho obohatí osobité stavby spadající do katastru Desítky. Vedle zmíněné Čapkovy vily bych návštěvníky rád pozval třeba do Husova sboru. Tato stavba je tak trochu ve stínu ikonického kostela na Náměstí Svatopluka Čecha,“ dodává místostarosta pro kulturu a sport Pavel Šutka.

Na území městské části Praha 10 festival letos otevře 6 budov. Novinkou v letošním programu je Vila Karla Čapka na Vinohradech, jejímž autorem je architekt Ladislav Machoň. Navrhl ji jako jednopatrovou dvojvilu, v níž každý z bratrů měl vlastní část. K domu patřila také velká zahrada, na jejíž podobě se podílel architekt Karel Dudych, žák Pavla Janáka. Zatímco část po Josefovi je dodnes obývána jeho potomky, Karlova část domu je od roku 2013 majetkem městské části Praha 10. Díky Karlově manželce Olze Scheinpflugové a jejím potomkům zůstaly interiéry dodnes zachovány ve velmi autentické podobě, včetně původního mobiliáře nebo osobních předmětů Karla Čapka.

Stejně jako loni, i letos otevře své brány bývalá továrna KOH-I-NOOR ve Vršovicích. Tento průmyslový areál z počátku 20. století byl postaven pro společnost Waldes & spol., která zde pod značkou Koh-i-noor vyráběla stiskací knoflíky, jež se nedlouho poté prodávaly po celém světě. Výroba v továrně fungovala až do roku 2022, kdy se firma přestěhovala na Slezsko. Současný majitel areálu, společnost PSN, chce ve spolupráci se studiem Jakub Cigler Architekti v budoucnu proměnit industriální prostory v obytnou zónu se službami pro veřejnost.

Ve Vršovicích bude dále čekat na návštěvníky otevřený Husův sbor Vršovice snadno rozpoznatelný díky věži zakončené čtyřhranným kalichem a křížem. Budova byla postavena podle návrhu Karla Truksy ve stylu individualistické moderny s prvky funkcionalismu a konstruktivismu v průběhu necelého roku. Od roku 2005 Církev československá husitská po etapách celý objekt rekonstruuje a revitalizuje. Obnova vnějšího pláště budovy včetně spodního parteru z umělého kamene proběhla v roce 2022 podle projektu ateliéru MCA. Dnes je Husův sbor také působištěm Vršovického divadla MANA, které bude možné navštívit v průběhu víkendu společně s prostorami kolumbária a sakristie kostela.

Ve Strašnicích bude možné navštívit i Evangelický hřbitov s prastarými náhrobky významných německy mluvících Pražanů, který je zároveň oázou klidu uprostřed rušného velkoměsta. Hřbitov přestál několik pokusů o likvidaci a po mnoha letech se dočkal citlivé obnovy. Otevřena bude i hřbitovní kaple či pohřební Ateliér v bývalé márnici, který nabízí možnost alternativního rozloučení a představuje nejnovější trendy v rozvoji funerální kultury. V sobotu 18. 5. se zde od 10.00 hodin uskuteční speciální prohlídka s architektem Filipem Ditrichem.

Tradičně je součástí festivalového programu i ikonická Trmalova vila od Jana Kotěry, snoubící anglickou modernu se secesní geometrií a prvky slovanské lidové architektury. Veřejnost si může projít hlavní halu, bývalou kuchyni a pokoje či stálou expozici v bývalé ložnici původních majitelů. V neděli 19. 5. od 16.00 hodin se zde uskuteční interaktivní prohlídka pro děti (bez registrace). Vlastníkem Trmalovy vily je MČ Praha 10 a spravuje ji Kotěrovo centrum architektury o. p. s., to pro veřejnost pořádá pravidelné programy a vila je přístupná i během celého roku.

Další oblíbenou zastávkou bude i zpřístupněný Velodrom na Třebešíně, kde bude možné si bezplatně zapůjčit kolo a helmu a na vlastní kůži vyzkoušet jízdu na klopených zatáčkách této nejrychlejší dráhy svého druhu v České republice.

Open House Praha nechá nahlédnout do budov spojených s významnými českými architekty, jejichž životní jubilea si letos připomínáme – například Josefa Fuchse, Oldřicha Tyla, Adolfa Benše, Josefa Fanty, Jana Gillara, Karla Hubáčka a dalších. Současně se bude věnovat tématu přístupnosti a otevřenosti města všem skupinám obyvatel,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

Program festivalu je zveřejněn na www.openhousepraha.cz. Vstup do budov je zdarma a bez nutnosti předchozí registrace. Budovy jsou otevřeny většinou od 10 do 18 hodin, ale existují výjimky.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají v 60 městech po celém světě. Díky zapojení stovek dobrovolníků, kteří pomáhají s otevíráním budov, je Open House Praha nejen kulturním svátkem města, ale také jedinečnou akcí s komunitním a sociálním přesahem.