Aktuality z kultury

Desítka letos získala na svůj rozvoj už 140 milionů. Na základě smluv s developery

Sedm měsíců, 140 milionů korun. Taková je letošní bilance plnění „metodiky spoluúčasti s developery“. A to se jedná pouze o již zasmluvněné částky! Kontrakty na dalších 49 milionů jsou těsně před podpisem a více než 8 milionů přislíbeno. Všechny tyto peníze budou směřovat do zlepšování občanské vybavenosti na Desítce.

Publikováno: 25.08.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek3715

Koncepční materiál, jehož celý název zní „Metodika spoluúčasti privátního sektoru na veřejných výdajích při rozhodování týkajících se územního rozvoje městské části Praha 10“, schválili zastupitelé v březnu 2020. A Desítka se tak stala první pražskou městskou částí, která začala se stavebníky podobně systémově a transparentně spolupracovat.

Princip je jednoduchý: Každý, kdo na území Prahy 10 chystá výstavbu, se může jednoduše podílet na zlepšování zdejšího života. Podle hrubé podlažní plochy stavebního závěru mu je vypočítaná přesná částka a tu může – na základě smlouvy s radnicí – věnovat na prospěšné projekty, které jsou pro občany prioritní. Jedná se především o rekonstrukce školních budov, opravy ulic a chodníků nebo budování nových parkovacích míst.

„Musím říct, že zájem developerů o metodiku a jejich chuť spolupracovat je ještě větší, než jsem čekal. Oceňují, že se jedná o transparentní proces a že mohou veřejný sektor podpořit opravdu efektivně. Radnice totiž znají silné stránky i bolístky svých městských částí velmi komplexně a detailně, a přesně vědí, do jakých oblastí a kde přesně je potřeba investovat. Privátní sektor tak může realizovat velmi dobře zacílené CSR aktivity,“ popisuje Martin Valovič (ODS), místostarosta pro územní rozvoj a plánování.

„Jen letos, od ledna do konce července, jsme uzavřeli šest smluv v celkové výši 140 milionů korun. Další dva kontrakty za 49 milionů jsou před podpisem a od dvou developerů jsme získali příslib spolupráce – tady se bude jednat o částku přes 8 milionů. Celkem se tedy bavíme takřka o dvou stech milionech, a to ještě nemáme ani konec letních prázdnin,“ říká místostarosta Valovič. 

Metodika vznikla ve spolupráci s Ústavem prostorového plánování Fakulty architektury ČVUT a inspirovala se dobrou praxí ze zahraničí.