Aktuality z dopravy

Praha 10 mezi lety 2024 a 2026 navýší kapacity svých základních škol o 300 dětí

Praha 10 zvyšuje kapacity základních škol, aby zvládla rostoucí poptávku po školní docházce. V letošním roce byly navýšeny počty přijímaných dětí na ZŠ Jakutská a ZŠ U Vršovického nádraží. ZŠ Švehlova otevřela čtyři nové první třídy. Do roku 2025 plánuje Praha 10 rozšíření kapacit o 180 míst, včetně rekonstrukce ZŠ V Olšinách, s cílem přidat až 300 míst do roku 2026.

Publikováno: 26.06.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství5238

Praha 10 se podobně jako ostatní městské části potýká s negativními důsledky spádové turistiky a také obtížně předvídatelnými počty přijímaných dětí z ciziny. „Letos v lednu jsme aktualizovali demografickou studii, která nám umožňuje lepší výhled do budoucna. Na jejím základu vyhodnocujeme a také eventuálně zvyšujeme kapacity základních škol na Praze 10,“ říká Ondřej Počarovský, radní pro školství Prahy 10.

 

Praha 10 proto pro letošní rok navýšila počty přijímaných dětí v několika základních školách, které zřizuje. Týkalo se to například ZŠ Jakutská (navýšení až o 30 prvňáčků) a ZŠ U Vršovického nádraží (navýšení až o 30 prvňáčků). V ZŠ Břečťanová se povedlo vytvořit prostor v jedné menší místnosti, díky kterému škola může přijmout více dětí, než původně plánovala. ZŠ Švehlova opět otevřela 4 třídy 1. ročníku. „Postupně zavádíme nové třídy. V tuto chvíli je průměrný počet dětí v jedné třídě ZŠ na Praze 10 přibližně 24 na prvním i druhém stupni. Zatím stále nehrozí, že by v některé ze škol byly třídy přeplněné nad zákonný rámec, respektive výjimku,“ dodává Počarovský.

 

Povinností každé obce je, aby zajistila všem dětem s trvalým nebo dlouhodobým pobytem v obci podmínky pro plnění povinné školní docházky. Na základě toho bude Praha 10 nadále pokračovat v rozšiřování škol. „V roce 2025 je zvýšení kapacit v plánu na ZŠ Břečťanová až o 30 dětí a současně otevřeme zrekonstruovanou ZŠ V Olšinách, která může v první fázi přijmout až 150 dětí,“ říká Počarovský. V roce 2025 se tak možnosti základních škol v Praze 10 rozšíří o 180 dětí. V letech 2024–2026 je cílem navýšit kapacity základních škol až o 300 žáků. To je v podstatě jedna nová menší základní škola.

 

Vedení Prahy 10 rovněž apeluje na hlavní město a na ministerstvo školství. „Spolu s ostatními starosty už více než rok bijeme na poplach. Pražské školství je dlouhodobě podfinancované a tíhu jeho rozvoje nesou na bedrech pouze městské části. Nezříkáme se odpovědnosti. Děláme maximum, ale je na čase podat nám pomocnou ruku. Vedle pražského magistrátu musí konat i ministerstvo školství. Potřebujeme finanční, organizační a legislativní podporu státu třeba v podobě zřízení Fondu školské infrastruktury,“ říká starosta Martin Valovič. 

 

Jedinou základní školou, která byla pro školní rok 2024-2025 v tuto chvíli nucena nepřijímat své spádové děti, byla ZŠ Karla Čapka na Kodaňské ulici. Doufáme, že s největší pravděpodobností je nakonec příjme také. „Týká se to zhruba dvaceti dětí, jejichž situace mě velmi mrzí. Je to výsledek spádové turistiky. Vím, že rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Avšak účelové měnění trvalého bydliště, aby se dostaly do preferované školy, není řešením. Spádová turistika má negativní dopad na celý systém a může poškodit úplně všechny děti. ZŠ Karla Čapka má vzhledem ke svému umístění a charakteru památkově chráněného objektu velmi omezené možnosti rozšiřování a navyšování kapacity, v porovnání, například se školou pavilonového typu. Jako jedna z mála škol zatím otevírá dvě třídy pro prvňáčky. V součinnosti s jejím vedením však pracujeme na řešení, které by umožnilo otevřít další třídu už pro nadcházející školní rok,“ uzavírá Počarovský.