Kalendář akcí

Filter:

Filter by Categories

 

V Parku Ruth Bondyové se otevřel pilotní provoz unikátní preventivní osvětové stezky

Historicky první Dny zdraví na desítce pod záštitou místostarosty a radního pro zdravotnictví, rodinné a sociální záležitosti Davida Kašpara vyvrcholily o víkendu 18. května otevřením zkušební verze unikátního projektu s názvem 6 minut pro zdraví v Parku Ruth Bondyové. Osvětový a preventivní projekt, za kterým stojí ústecká kardioložka MUDr. Iveta Petrová umožňuje, aby si kdokoli a zdarma mohl ve veřejném prostoru otestovat svou tělesnou zdatnost a zároveň tím také udělal něco pro své zdraví. V nejbližších měsících čeká městský park rekonstrukce, v plné verzi tak bude stezka fungovat na jaře roku 2025.

Publikováno: 23.05.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví5167

Projekt, v jeho centru je chůze, byl uvedený do praxe na podzim minulého roku v Městských sadech v Ústí nad Labem je pilotní, v Evropě dosud nerealizovaný, jednoduchý a efektní projekt městské stezky určený ke zdravotní diagnostice. Rychlá chůze je v něm nejenom prostředkem k určení zdravotního stavu, ale zároveň osvědčenou preventivní aktivitou, která může prodloužit život člověka až o několik let.

Stezka je vlastně jednoduchým testem, v němž se měří vzdálenost, kterou je člověk schopen co nejrychleji ujít v průběhu určitého času. V parku je aktuálně vyměřena stometrová dráha, na které se člověk pohybuje tam a zpět, v rozmezí 20 metrů jsou osázeny patníky s označenou vzdáleností. Po šesti minutách chůze tak člověk ví, kolik metrů ušel a na informační tabuli zjistí, zda jeho výkon odpovídá hodnotám zdravého člověka nebo ne. Pokud člověk tyto výsledky se svým lékařem sdílí, umožní mu to rychle se zorientovat v závažnosti pacientova onemocnění.

„Jsem nadšená, že se zdravotní stezku po premiéře v Ústí nad Labem, povedlo otevřít i v hlavním městě, i když zatím pouze ve zkušebním módu. Je určená především lidem staršího věku, pro které jsou obvyklé sportovní aktivity příliš náročné, ale jak jsme viděli v sobotu v Praze, může být její aktivní používání i jednoduchou mezigenerační aktivitou, do které se zapojí celá rodina. Stezka pak má roli nejenom zdravotně preventivní, ale i socializační. Osobně věřím, že se po rekonstrukci parku Ruth Bondyové stane oblíbenou součástí volnočasových aktivit nejenom seniorů z Prahy 10, ale i motivačním nástrojem, se kterým budou pracovat lékaři a jejich pacienti,“ uvedla kardioložka a zakladatelka projektu MUDr. Iveta Petrová.

Stezku s paní doktorkou pokřtil celoživotní propagátor sportu a sportování, senátor za Prahu 10 a emeritní přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie, prof. MUDr. Jan Pirk, který vyzdvihl zejména roli osobní odpovědnosti v péči o zdraví: „Za své zdraví jsme všichni odpovědní hlavně sami, ale je skvělé, když nám s tím pomáhá okolí. Třeba tím, že umožňuje pohyb ve veřejném prostoru, nebo tímhle skvělým projektem. Doufám, že místním časem přiroste k srdci a budu tu vídat lidi, kteří si tu budou testovat svou kondici. Nikdy není pozdě začít sportovat a starat se o sebe, jsem rád, že to v Praze 10 vědí.“

Stezka vznikla ve spolupráci se společností AstraZeneca, jejíž ředitel pro Českou republiku Kuuno Vaher k tomu říká: „Upřímně mě těší, že jsme dostali možnost podpořit tento projekt zaměřený na prevenci kardiovaskulárních a dalších nepřenosných onemocnění. Stezka je pro lékaře velmi jednoduchým a zároveň konkrétním nástrojem pro sledování fyzické kondice pacienta v čase, což je zásadní pro průběžné vyhodnocování efektu léčby, ale také pro motivaci pacienta o své zdraví pečovat. Jsem rád, že můžeme být součástí této osvětové iniciativy a doufám, že budeme moci společně šířit obdobné projekty i na další místa v Česku.“

Vzhledem ke stáří a stavu cest v parku Ruth Bondyové mohla být stezka otevřena pouze v omezeném režimu. Ještě v tomto roce však proběhne rekonstrukce parku, které umožní, aby mohly být dokončeny instalační práce a stezka tak začala fungovat stoprocentně. Dokončení osazení je plánováno na jaro příštího roku: „Každá aktivní minuta se počítá, obzvlášť v dnešní uspěchané a sedavé době. Proto jsem rád, že jsme se mohli spojit s paní doktorkou Petrovou a zřídit v parku Ruth Bondyové stezku 6 minut pro zdraví. Pravidelný zdravý pohyb je klíčovým prvkem prevence srdečních chorob. Navíc pohyb uvolňuje do těla endorfiny, které přispívají ke zlepšení nálady a redukci stresu. Zvu tedy všechny sousedy z okolí a kolemjdoucí, ať si stezku vyzkouší. Šest minut si dokáže najít snad každý z nás,“ dodává závěrem za MČ Prahy 10 její starosta Martin Valovič.