Aktuality z městské části

Péče o veřejnou zeleň a zakázky na údržbu zeleně

Na území Prahy 10 jsou poměrně rozsáhlé plochy veřejné zeleně. V rámci veřejných prostranství jejich údržbu zajišťuje více institucí. Mezi hlavní pak patří Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a.s., případně přímo hl. m. Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s., České dráhy, a.s., a Správa železnic, s.o. Část pozemků je ve vlastnictví dalších právnických či fyzických osob. Péči o tyto plochy přímo městská část nezajišťuje. V případě nedostatků ale s vlastníky/správci jednáme a snažíme se o nápravu aktuálního stavu a ideálně o zajištění dlouhodobé péče.

Publikováno: 15.05.2024
Kategorie: Článek, O čem se mluví5155

Dlouhodobá péče o zeleň
Sama městská část má do péče svěřenu veřejnou zeleň o rozloze cca 130 ha. Jedná se tak o významnou část území Prahy 10, kterou občané i návštěvníci využívají k trávení volného času. Ze strany městské části je zajišťována dlouhodobá péče. Její intenzita pak záleží na charakteru jednotlivých ploch. Mezi hlavní činnosti patří seče trávníků, hrabání listí, ošetřování stromů a keřů včetně nové výsadby, péče o okrasné záhony, úklid ploch a zametání cest. Vlastní práce za městskou část zadávají pracovníci Odboru životního prostředí s odborným vzděláním a dlouholetou praxí.

Nový dodavatel služeb
Ke konci letošního roku končí stávající smlouvy na údržbu zeleně na pozemcích ve správě městské části Praha 10. Z tohoto důvodu je v současnosti vyhlášena veřejná zakázka, která má za cíl vybrat nové dodavatele služeb v této oblasti. Zájmem městské části je zlepšení údržby zeleně a zároveň zohlednění dopadů probíhající klimatické změny. Mezi hlavní změny tak lze zařadit rozdělení správy zeleně ze současných tří oblastí na čtyři. Ve výsledku by mělo dojít k rychlejšímu zajišťování péče o městskou zeleň.

 

Podmínky veřejné soutěže
Zároveň jsou v podmínkách veřejné zakázky nastaveny další parametry, které mají zajistit odbornost možných dodavatelů. Sem patří zejména požadované personální a technické vybavení. Dále se pak jedná o kontrolní mechanismy, které mají zlepšit dohled nad údržbou zeleně a celkově nad operativností poskytování těchto významných služeb. V rámci adaptace na klimatickou změnu jsou plochy nově rozdělené místo dvou na tři intenzivní oblasti údržby zeleně. Zjednodušeně na I. kategorii – hlavní parky s vyšší intenzitou údržby, II. kategorii – sídlištní zeleň s průměrnou četností údržby a na III. kategorii – doprovodné plochy, kde bude údržba do jisté míry omezena tak, aby bylo podpořeno mikroklima a výskyt hmyzu (jedná se např. o připravované květnaté louky).

 

Bez referencí to nepůjde
Nyní nelze dopředu předjímat, kdo se bude o parky od přelomu letošního a příštího roku nově starat. Snahou Prahy 10 je ale nalézt takové dodavatele, kteří budou mít dostatek zkušeností s údržbou zeleně na takto velké rozloze. Tomu též odpovídají požadavky na doložení přehledu předcházejících zakázek spojených s údržbou zeleně a též hodnocení zadavatelů těchto služeb.

 

Veřejná zakázka – Správa a údržba ploch veřejné zeleně na území MČ Praha 10 (tenderarena.cz)