Aktuality z oblasti sociální a zdravotnictví

Tuna a čtvrt textilu, 11 kusů nábytku… Druhá Reuse sobota na Desítce se vydařila, většina věcí se rozebrala na místě

Zářijová Reuse sobota na Desítce se přes deštivé počasí vydařila nad očekávání. Na Náměstí Svatopluka Čecha dorazilo přes 450 návštěvníků a s nimi více než tuna věcí, které oni osobně nepotřebují, ostatním se ale mohou hodit. Což se potvrdilo, velkou většinu „domnělého odpadu“ si lidé rozebrali přímo na místě. 

Publikováno: 12.10.2022
Kategorie: Článek, Životní prostředí3746

Akci uspořádala nezisková organizace Swap Prague, ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy a desátou městskou částí. A stejně jako v případě první Reuse soboty na Desítce (v červnu před OC Cíl v Záběhlicích), i tentokrát událost splnila hned několik vytyčených cílů.

„Spousta věcí neskončila v odpadu, ale našla svůj ´další život´ u někoho jiného. Tím návštěvníci ušetřili jak své peníze, tak naši planetu od zbytečného odpadu. Zároveň podobné akce vnímám jako účinnou osvětu o fenoménech jako reuse (opětovné využití věcí), či swap (přímá výměna věcí mezi lidmi),“ pochvaluje si místostarostka MČ Praha 10 Jana Komrsková (Piráti), která má na starost oblast životního prostředí. „My se redukci odpadu věnujeme dlouhodobě, poslední dva roky jsme v dubnu na toto téma dokonce odstartovali speciální informační kampaň,“ dodává místostarostka Komrsková. 

A jak ke zvýšení povědomí o „bezodpadovosti“ přispěla Reuse sobota? „Shrnu to řečí čísel. Přišlo více než 450 občanů, kteří přinesli 1 214 kilogramů textilu, 441 kilo věcí do domácnosti, 350 kusů knih a 11 kusů nábytku. Většina se rozebrala na místě. V případě nábytku všechno, u textilu 87 %, u věcí do domácnosti 95 % a u knih 72 %. Zbytek oblečení si odvezli zástupci ekologicko-charitativního projektu Potex, knihy jsme vložili do knihobudky a předali Knihobotu, a zbylé věci z domácností putovaly na sběrný dvůr,“ říká Kristýna Holubová ze Swap Prague.

„Nejnavštěvovanější aktivitou nepochybně byly recyklační dílny pro děti,“ připomíná Kristýna Holubová, že akce měla i bohatý doprovodný program.

Fenomén reuse ale v Praze zářijovou sobotou nekončí, naopak. V metropoli fungují celkem čtyři RE-USE pointy, zřízené ve sběrných dvorech. Soupis všech najdete zde, vlastní věci k dalšímu použití můžete nabídnout přes internetovou aplikaci.

Kromě toho se od 18. do 24. října se otevřou brány akce První udržitelný obchoďák: PODRUHÉ v Hale 17 v Pražské tržnici. Součástí je i největší swap na světě a bohatý doprovodný program s workshopy, filmy a přednáškami na téma prodlužování životností věcí, udržitelnost textilu, soběstačnosti nejen potravinové a také lokálnosti.

 

 

 

 

 

O SWAP Prague

Nezisková organizace, která učí zodpovědnějším návykům širokou veřejnost, svou komunitu i studenty středních škol. Její interaktivní eventy zahrnují swapy a bohatý doprovodný program s cirkulární ekonomikou v praxi. Swapy jsou v podání organizace o přímé výměně věcí navíc mezi lidmi, o sdílení, vzdělávání a setkávání. Zakladatelkami jsou Kristýna Holubová a Lucie Poubová. 

O „bezodpadové“ městské části:

S komplexním a systematickým přístupem k problematice odpadů přišla MČ Praha 10 už vloni. V rámci kampaně „Duben bez odpadů“ zpracovala desítky materiálů, které postupně umisťovala na své sociální sítě, a po skončení iniciativy z nich vytvořila celou brožuru. Kampaň byla oceněná jako ekologický projekt roku v rámci soutěže Komunální projekt roku. Letos navázala tříměsíčním projektem „Desítka bez odpadů“ (duben-červen), který se více zaměřoval na prezenční aktivity a konkrétní chytrá řešení. V podpoře „bezodpadovosti“ Desítka pokračuje i nadále.