Aktuality z oblasti sociální a zdravotnictví

Na Desítce budou nová mlžítka a pítka

MČ Praha 10 rozšiřuje a modernizuje síť vodních prvků na svých veřejných prostranstvích. Nové mlžítko už funguje v Heroldových sadech, postupně „venkovní sprchy“ pro horké dny přibydou ještě na dalších patnáct míst. Území Desítky bude rovněž bohatší o deset pítek.

Publikováno: 23.06.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí3697

„Všichni víme, jak ubíjející jsou velká vedra ve městech. Pítka a mlžítka jsou chytrými a poměrně jednoduchými nástroji, jak lidem horka mezi domy zpříjemnit. Proto jsme se rozhodli jejich počet ještě rozšířit,“ říká místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má na vršovické radnici v gesci oblast životního prostředí.

Nová mlžítka budou ještě před prázdninami zprovozněná v ulici V Olšinách (poblíž zastávky MHD Dobročovická), v areálu Gutovka, na dětských hřištích Tolstého a Přípotoční, v parku Chrpová, u náměstí Svatopluka Čecha a na náměstí u obchodního centra Květ. „Ve většině případů se navíc budou měnit i stávající nefunkční pítka. Na úplně nová se pak občané mohou těšit v parku Malinová nebo na Gutovce,“ rekapituluje místostarostka Komrsková. „Tam, kde to je možné, se snažíme umisťovat pítka a mlžítka k sobě, a tvořit tak pro lidi celou ´občerstvovací stanici´. Přirozenými místy, která využíváme, jsou vedle parků a náměstí i dětská hřiště,“ dodává Jana Komrsková.  

Desátá městská část má ve svém veřejném prostoru několik desítek vodních prvků, které se koncentrují zejména ve třech velkých soustavách: v Malešiském parku, v parku Malinová – Chrpová a na Gutovce. Ty letos doplňuje o deset úplně nových pítek a patnáct mlžítek, z nichž většina bude funkční už na prázdniny.