Aktuality ze školství

Podzimní komorní koncerty

14. listopadu se uskuteční od 18:00 hodin koncert ve Vršovickém zámečku v obřadní síni.

Publikováno: 25.06.2024
Kategorie: Jen akce, MČ Praha 10, Hudba, koncerty5237

Datum akce: 14.11.2024 18:00 - 19:00 Exportovat akci

Vystoupí Leoš Čepický (housle) a Miroslav Sekera (klavír).

ZDRAMA pro obyvatele Prahy 10. Dvě vstupenky na osobu k dostání v infocentru MČ Praha 10. Lístky můžete vyzvedávat od 19. srpna.


Program:
J. Brahms Sonata c. 2 A dur, op. 100
L. Janeček Sonata pro housle a klavír
J. Brahms Scherzo c moll pro housle a klavír
A. Dvořák Romance f moll, op. 11
A. Dvořák Mazurek e moll
B. Smetana Z domoviny.

Leoš Čepický absolvoval konzervatoř v Pardubicích v roce 1985 ve třídě prof. Ivana Štrause. Na Akademii múzických umění v Praze studoval housle u prof. Jiřího Nováka a komorní hru u prof. Antonína Kohouta. Na AMU se stal primáriem Wihanova kvarteta, jehož členem je dodnes.
Účastnil se mnoha soutěží, včetně vítězství na Kocianově houslové soutěži (1981), druhého místa na soutěži konzervatoří v Ostravě (1983) a pátého místa na soutěži "Václav Huml" v Zagrebu (1985). Získal čestné uznání v Gorizii (1993) a stal se vítězem soutěže "Beethovenův Hradec" (1994). Účastnil se interpretačních kurzů u prof. Igora Bezrodného ve Výmaru.
Vystupuje na sólových recitálech a s orchestry (Zagrebská filharmonie, Filharmonie Košice, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Hradec Králové, Virtuosi Pragensis). V roce 2000 provedl kompletní Sonáty a Partity pro sólové housle na festivalu Smetanova Litomyšl.
S Wihanovým kvartetem získal první cenu na Pražském jaru (1988) a první místo na Mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Londýně (1991), spolu s cenou publika. Kvarteto koncertovalo po celém světě a natočilo více než 40 CD, včetně kompletního kvartetního díla L. van Beethovena.
Od října 2008 do března 2009 provedlo Wihanovo kvarteto všech 16 Beethovenových kvartetů v Praze. Cyklus byl natočen na CD a DVD a vydán u Nimbus Alliance, kde také vyšla nahrávka 24 Capriccií pro sólové housle v úpravě pro smyčcové kvarteto (2009).
Leoš Čepický natočil sólové CD Sonáty a Partity pro housle J.S. Bacha (2002), které bylo reedováno v roce 2016. Další sólové CD s klavíristou Ivanem Klánským vyšlo v roce 2013. V roce 2018 provedl všech 10 Beethovenových sonát s Stanislavem Boguniou.
Od roku 2007 vyučuje hru na housle na AMU v Praze. Hraje na housle z dílny mistra houslaře Jana B. Špidlena, kopii Guarneri del Gesu 1741.

V roce 2002 se stal vítězem mezinárodní soutěže J. Brahmse v rakouském Portschachu. Již předtím získal ocenění v mnoha významných soutěžích u nás i v zahraničí, jako například: 1. cenu v soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních, 1. cenu v soutěži pořádané HAMU (Stipendium firmy YAMAHA), 2. cenu v mezinárodní soutěži v Gaillardu ve Francii. V roce 2016 obdržel cenu hudební společnosti “Salon de Virtuosi” v New Yorku.
Sekera navštívil jako sólový i komorní hráč̌ prestižní pódia, zejména ve Vídni (Wien Konzerthaus, Musikverein), ve Washingtonu (The Kennedy Center), v Tokiu (Opera City Concert Hall) a mnoha dalších městech po celém světě.
Pravidelně̌ spolupracuje s Českým rozhlasem, předními českými orchestry a festivaly. K jeho stálým uměleckým partnerům patří houslista Josef Špaček, se kterým nahrál CD pro firmu Supraphon či hornista Radek Baborák. V roce 2016 debutoval ve Dvořákově̌ síni pražského Rudolfina v rámci cyklu “Světová klavírní tvorba”. Vystoupil také na klavírním festivalu R. Firkušného. V roce 2019 koncertoval po Japonsku s legendárním cellistou Tsuyoshi Tsutsumi a v témže roce vystoupil jako sólista na mezinárodním festivalu v japonské Karuizawě, kde provedl 2. klavírní koncert J. Brahmse B dur Op. 83. V roce 2020 vydal Supraphon jeho sólové CD s díly F. Liszta a B. Smetany, které mj. získalo ocenění na pizzicato.lu. Spolu s dirigentem Marko Ivanovičem a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu cenu obdržel cenu Anděl za nahrávku děl českého skladatele Miloslava Kabeláče. V srpnu pedagogicky působil na dvou hudebních akademiích v Japonsku, Iwami Ginzan Music Academy a Ishikawa Music Academy.

Přiložené dokumenty