Kalendář akcí

«duben 2024»
poútstčtsone
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Filter:

Filter by Categories

Zahrada ve městě

Klub K2, o.p.s.  vás srdečně zve na šestý ročník akce nejen pro rodiny s dětmi „Zahrada ve městě“

Publikováno: 21.09.2017
Kategorie: Jen akce, MČ Praha 10, Kultura, Záběhlice, Zprávy tiskového mluvčího1728
Zahrada ve městě

Datum akce: 23.09.2017 9:00 - 14:00 Exportovat akci

Děti se mohou těšit na dvě divadelní představení - v 10 hod  na pohádku O Šípkové Růžence“ divadla U staré herečky a od 12 h na představení  „Včelky“ s následnými tematickými aktivitami Ekodomova, například výrobu svíček ze včelího vosku či prohlídku včelařského vybavení.

Svůj stánek budou na Zahradě ve městě mít letos i  ochočení netopýři. Pro děti je připravena řada dílniček, od pletení stojánků na tužky po výrobu mravence, papírového přání po vyzkoušení keramiky. Kluci a tátové si v minulých ročnících akce oblíbili Šikulovu dílnu, kde přijdou na řadu pilky, kladiva a hřebíky. 

Návštěvníci budou moci nakoupit různé dárkové předměty, především ruční výroby, ale také třeba zeleninu  pěstovanou ekologicky šetrným způsobem z Toulcova dvora. 

Po celou dobu bude akci doprovázet živou hudbou harmonikář.  

Významnou součástí programu bude v 11 hod slavnostní odhalení nových prvků na naučné stezce Zahrada ve městě.  V ulici Podléšková u naučné tabule přibude interaktivní prvek, dřevěný objekt „Bludiště ke královně“.  K odpočinku zde přibude „Mravenčí posezení“.

Klub K2 návštěvníkům představí interaktivní ilustrovanou  mapu  „Zahrada ve městě, procházka pro celou rodinu“.  V mapě jsou zakresleny nejen všechny prvky naučné stezky Zahrada ve městě,   ale je plná her pro celou rodinu, úkolů pro děti a ilustrací výtvarnice Lucie Martiškové.  

Šestý ročník akce Zahrada ve městě  připravil Klub K2 ve  spolupráci s Městskou částí Prahy 10. 

Akce Zahrada ve městě se koná za každého počasí. Vstup zdarma.   

O naučné stezce Zahrada ve městě

Podnět k vybudování naučné stezky  přinesla Městská část Praha 10, která v rámci projektu Společně měníme Prahu 10 vypsala soutěž „Zásobník projektů – město na míru“.  Nápad vytvořit na Zahradním městě naučnou stezku Zahrada ve městě vznikl v Klubu K2 již v roce 2012,  tehdy byl poprvé vybrán v rámci zmíněného projektu k realizaci. 

Cílem naučné stezky bylo občanům Prahy 10 a hlavně dětem zpestřit procházky v okolí jejich bydliště, přinést jim nové informace i podněty k zamyšlení, ale zejména vytvořit vztah k místu, ve kterém žijí. 

Při tematickém zaměření stezky bylo využito toho,  že ulice Zahradního Města nesou názvy rostlin, a stezka tedy přináší informace jak o lokalitě, tak o rostlinách, podle kterých se ulice Zahradního Města jmenují.

Každá informační tabule, kterých je nyní v ulicích Zahradního Města již osmnáct, obsahuje naučnou část se zajímavými nebo méně známými informacemi o dané rostlině určenou dospělým či starším dětem a „hravější část“ pro malé děti, kdy prostřednictvím celé řady otázek, pokusů a cvičení dobře poznají život rostliny. Tento zážitkový způsob učení je pro děti nejen zábavnější, ale děti by si měly získané informace také lépe zapamatovat. Primárně je stezka určená předškolákům a jejich rodičům, ale zajímavá je jistě pro všechny věkové kategorie.

V roce 2016  byla naučná stezka Zahrada ve městě  obohacena o  zvonkohru ve Zvonkové ulici  a letos v září na stezce u tabule v ulici Podléšková přibude dřevěný objekt „Bludiště ke královně“ a  dřevěná lavička ve tvaru mravence.

Procházku po Zahradním Městě rodinám s dětmi zatraktivní také nová interaktivní mapa se zakreslenými prvky naučné stezky, ale především plná her, úkolů a ilustrací určených především pro předškolní děti. Autorkou ilustrací a designu interaktivní mapy je výtvarnice Lucie Martišková / Lumart.

 

O Klubu K2

Klub K2, o.p.s.  – centrum pro podporu rodiny nabízí  ojedinělý systém provázení rodin od narození dítěte do jeho školních let.  Klub K2 pomáhá zdolávat rodičovství s lehkostí a radostí. 

Rodinné centrum K2, bezpečné příjemné místo pro rozvoj dětí a rodičů, nabízí  kurzy pro děti a jejich rodiče,  adaptační dětský klub pro děti od 2 do 4 let „Zkusíme to bez maminek“, otevřenou hernu,  semináře a dílny pro rodiče a komunitní akce pro celou rodinu. 

Dětské skupiny Školky K2 nabízí dětem  od dvou let  vlastní výchovně-vzdělávací program Rosteme s přírodou – hledáme své místo ve světě.  Respektujeme individualitu dítěte, v přátelské a bezpečné atmosféře  inspirujeme děti k poznávání a učení a tvořivému přístupu.  Předností Školky K2 je velká přírodní zahrada.