Aktuality z Úřadu městské části Praha 10

Reuse dny opět na Desítce

Stejně jako v posledních dvou letech i letos se můžete vypravit na náměstí před obchodním centrem Cíl v Záběhlicích na akci Reuse den, která se uskuteční v sobotu 8. června 2024. A co znamená „reuse“ a co se tam bude dít? Kratce řečeno – smyslem je umožnit lidem zbavit se věcí, které v domácnosti již dlouho jen zabírají místo, ale jsou stále funkční a nijak významně poškozené, a nabídnout je zdarma ostatním.

Publikováno: 29.05.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Životní prostředí5171

Předcházení vzniku odpadů

Slovem reuse se rozumí opětovné použití a jedná se o jeden ze základních principů předcházení vzniku odpadů. Mezi další způsoby patří odmítnutí hromadění věcí, např. formou jejich sdílení, dále uskrovnění se ve svých potřebách, recyklování odpadů, které může každý v běžné praxi podpořit jeho odložením na příslušné místo sběru, a kompostování, které přispívá nejen k menší produkci bioodpadu, ale také ke zlepšení kvality půdy v místě bydliště (zahrada, předzahrádka, dvorek).


Jak takový reuse den probíhá?
Akce vlastně může začít u každého doma – podíváme se a připravíme věci, které jsme dlouhodobě nepoužili, ale je škoda je vyhodit. Mnohé z toho, co považujeme již ve svém životě za neupotřebitelné, může najít svůj „druhý“ život u někoho jiného.  Na tuto akci lze tedy takové věci přinést. Především se jedná o textilní výrobky, oblečení, boty, tašky, ručníky, lůžkoviny, ale také hračky, sportovní a kuchyňské potřeby, dekorační předměty, nádobí, knihy, květiny, nábytek. Organizátoři všechny přinesené předměty vytřídí, zaevidují, v prostoru, kde se akce koná, je přehledně rozmístí a nabídnou k volnému odebrání. Součástí budou vzdělávací přednášky a workshopy pro děti i dospělé, kde si účastníci vyzkouší přeměnu odpadní věci na něco užitného.

 

Reuse přispěje dobré věci

Akce bude současně benefiční. Dobrovolné vstupné poputuje vybranému neziskovému projektu, jehož název bude v místě uveden. Zbylé předměty najdou své využití např. v organizacích zabývajících se charitativním sběrem textilu, v nábytkové bance či v knihobudkách.

Desítkový Reuse den připravila radnice Prahy 10 za finanční podpory hlavního města Prahy. Organizaci zajistí sdružení Swap Prague, které u nás patří mezi průkopníky reuse akcí.