Aktuality z Úřadu městské části Praha 10

Na Desítce bude Den integrovaného záchranného systému

Po dvouleté „covidové“ odmlce se na Desítku vrací Den integrovaného záchranného systému (IZS). Městská i státní policie, záchranka a hasičský záchranný sbor návštěvníkům připraví odpoledne plné zážitků a informací. Akci pořádá MČ Praha 10 v sobotu 11. června a na hřišti při ZŠ Solidarita startuje v pravé poledne.

Publikováno: 06.06.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bezpečnost3687

Celý odpolední program bude nabitý dynamickými ukázkami práce sborů a techniky, které při ní používají. „Návštěvníci budou moci názorně vidět, jak probíhá vyprošťování zraněného člověka z vraku auta a jak při něm spolupracují hasiči a záchranáři. Policie bude demonstrovat zákrok proti nebezpečnému pachateli. Městská policie pak bude mít samostatné stanoviště, kde si děti budou moci vyzkoušet jízdu zručnosti, a pokud uspějí, dostanou dokonce řidičský průkaz. Nejmenší návštěvníky jistě potěší i přítomnost odpadové společnosti AVE, respektive jejího popelářského vozu,“ vypočítává radní pro bezpečnost, sociální oblast a zdravotnictví Michal Kočí (Piráti), na co se občané mohou v sobotu těšit. „Chybět nebudou ani policejní koně a psi,“ dodává radní Kočí.

Všichni účastníci budou mít na rozlehlé ploše hřiště vlastní stánek s programem – ukázkou daktyloskopie, první pomoci či policejní výstroje a výzbroje. Oživením bude stánek AVE se soutěžemi pro děti zaměřenými na správné třídění odpadů.

„Věřím, že na své si na naší akci přijde opravdu každý, děti, dospělí i senioři. Pro ně budeme mít na místě připravené i tzv. seniorské obálky, tedy kartičky, na něž si mohou vyplnit důležité údaje, a které jim mohou v případě nouze zachránit život,“ zmiňuje radní Kočí projekt Ministerstva práce a sociálních věcí („Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň“), do něhož se desátá městská část nedávno zapojila.

„Den IZS bych zároveň rád využil k tomu, abych všem zúčastněným poděkoval za skvělou a nenahraditelnou práci, kterou každý den odvádějí. V posledních dvou letech prochází integrovaný záchranný systém jednou obtížnou zkouškou za druhou, a já si nesmírně vážím profesionálního přístupu všech policistů, záchranářů i hasičů. Zároveň jsem vděčný za způsob, jakým s naší radnicí spolupracují,“ říká Michal Kočí.