Aktuality z Úřadu městské části Praha 10

MČ Praha 10 propojuje dobrovolníky s potřebnými, už pomohli desítkám lidí

Chcete pomáhat? Hlaste se nám! Městská část Praha 10 spustila minulý čtvrtek výzvu, v níž hledá dobrovolníky. Za necelý týden se jich přihlásilo už takřka sedmdesát, a to jak zástupci místních spolků, tak jednotlivci. Včera je radnice začala propojovat s potřebnými. Pomohli už desítkám lidí – šitím roušek a jejich distribucí, nákupem potravin či léků nebo venčením domácích mazlíčků.

Publikováno: 24.03.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví, Koronavirus3148

„Chtěla bych našim občanům moc poděkovat za obrovskou vlnu solidarity, kterou projevují v tomto pro nás všechny nelehkém období,“ říká starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA). „Hlásí se nám jak jednotlivci, tak organizace. Pražská teplárenská nám dnes darovala tři tisíce jednorázových roušek, Club vietnamských žen AN-DONG – Praha 10 včera předal pět set roušek vlastnoručně ušitých. ZŠ Brigádníků sama vyrobila dezinfekční gel pro naše domovy seniorů a LDN,“ vypočítává starostka. 

Desítky občanů jsou pak připraveny tyto ochranné prostředky distribuovat na území celé městské části. Koordinátoři je v tomto týdnu začali propojovat s potřebnými, kteří mimo jiné volají na speciálně zřízenou linku 267 093 800. Kromě toho se hlásí stále další dobrovolníci.  

„Praha 10 je, stejně jako další města v České republice, městem roušek a prázdných ulic. Ale zároveň je plná skvělých lidí. Vaše ochota pomáhat je pro mě velkým hrdinstvím,“ vzkázala jim starostka Chmelová na videu, v němž promlouvá k obyvatelům Desítky. 

MČ Praha 10 zároveň připravila, ve spolupráci s Obvodním ředitelstvím policie Praha IV, speciální desatero. V něm dává praktické tipy, jak se mají občané chovat, pokud u nich zazvoní dobrovolník. A jak nenaletět případným podvodníkům. 

https://www.youtube.com/watch?v=rDJ-2aESMl8&feature=youtu.be

Desatero senioři a dobrovolníci (PDF, 160kB)

Aktuální informace z městské části v souvislosti s šířením koronaviru