Aktuality z Úřadu městské části Praha 10

Radnice Prahy 10 dnes opět vyvěsila tibetskou vlajku jako symbol podpory proti porušování lidských práv

I v letošním roce se Městská část Praha 10 zapojila do celosvětové kampaně „Vlajka pro Tibet“, která již každoročně připadá na 10. března. Od dnešního dne až do pondělí 13. března proto na budově Úřadu městské části Praha 10 zavlaje tibetská vlajka jako vyjádření podpory při nenásilném boji Tibeťanů za autonomii a zachování národní identity.

Publikováno: 10.03.2023
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví3827

Vyvěšení tibetské vlajky připomíná povstání, které vypuklo v tibetském správním centru Lhase 10. března 1959 a bylo projevem odporu tibetského národa proti okupaci čínským režimem. Při povstání zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězení, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. „I když je Tibet daleko od našich hranic, neměli bychom zapomínat, co se tam tehdy před lety stalo. Jsme rádi, že se této celosvětové kampaně můžeme opět zúčastnit a vyjádřit tak podporu. Lidská práva a svoboda jsou to nejdůležitější, co máme, proto bychom za ně měli bojovat,“ řekl Martin Valovič (Společně pro Prahu 10/ODS), starosta Městské části Praha 10.

Do kampaně „Vlajka pro Tibet“ se radnice bez dvou výjimek zapojuje pravidelně již od roku 1998. Tibetská vlajka se na radnici neukázala jen v letech 2015 a 2018, celkově se tak Praha 10 do projektu zapojuje po čtyřiadvacáté. V České republice se letos do kampaně zapojí 860 měst, obcí, městských částí či krajů a nezúčastní se jich 601. Poprvé v historii se do kampaně připojí dalších 21 správních celků.

Kampaň nazvaná Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu, má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení.