Aktuality z Úřadu městské části Praha 10

Praha 10 a Slavia Praha věnují rok 2024 Františku Pláničkovi

Městská část Praha 10 a SK Slavia Praha společně věnují rok 2024 brankáři Františku Pláničkovi. Program tematického roku je navržen tak, aby připomněl mimořádný sportovní a společenský přínos legendy sešívaných a národního týmu, která byla považována za rytíře na hřišti i mimo něj. Odstartuje v dubnu a přinese akce pro děti i dospělé, fanoušky fotbalu i milovníky kultury.

Publikováno: 22.03.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Kultura, Projekty, Sport5074
Praha 10 a Slavia Praha věnují rok 2024 Františku Pláničkovi

U příležitosti tematického roku Františka Pláničky chystá „Desítka“ ve spolupráci se Slavií řadu aktivit, které jsou s fotbalovou legendou přímo i nepřímo spojeny. Vše odstartuje v sobotu 6. dubna 2024.

„Společným cílem radnice a Slavie je připomenout odkaz legendárního brankáře skrze řadu sportovních, kulturních, volnočasových, ale také například i vzdělávacích aktivit se zaměřením na obyvatele „Desítky“. Samozřejmě však doufáme, že program zaujme, ostatně jako každý rok, také širokou veřejnost. Výstavy, promítání, první ročník Poháru Františka Pláničky pro žáky základních škol, speciální formát turnaje tzv. walking football pro seniory a spousta dalších akcí. Věřím, že na konci roku dojde také k udělení čestného občanství Prahy 10, které si dle mého Plánička jednoznačně zaslouží,“ uvedl Pavel Šutka, místostarosta Prahy 10 odpovědný za kulturu sport a volný čas.

Téměř tisíc zápasů v červenobílém dresu, stříbro z Mistrovství světa ve fotbale z roku 1934 a vztah ke Praze 10, který se završil posledními léty jeho života v současné lokalitě Zahradního Města. Přestože aktivní hráčskou kariéru strávil Plánička ještě na slávistické Letné, na „Desítce“ zanechal velkou stopu. Poprvé v roce 1932, kdy byl zápasem Bohemians – Slavia zahájen provoz na dnešním stadionu u Botiče. Hned jak získala Slavia svůj nový domov v Edenu, zapojil se Plánička, už jako internacionál po kariéře, do přípravy místní mládeže. Do Vršovic se pak vracel skoro každý den a na Praze 10 svět také opustil.

Legenda československého fotbalu František Plánička přebírá štafetu tematického roku po Josefu Čapkovi, velikánovi umění. Děkuji Slavii za to, že s námi spojí síly a pomůže nám připomenout jednoho z nejlepších brankářů všech dob. I když jeho kariéra vrcholila v jiné době, jeho příběh, odhodlání a férovost odolává zubu času a je platný a inspirativní dodnes,“ uvedl starosta Prahy 10 Martin Valovič.

„František Plánička byl vzorem na hřišti i mimo něj. Jeho celý život se váže k vášni pro fotbal, Slavii a férovost za každé situace. Za příkladný rytířský přístup ke sportu po celou dobu kariéry byl dokonce oceněn cenou fair-play světové organizace UNESCO. Se stejnou odpovědností navazujeme na jeho odkaz i my. Cítím hrdost, že u příležitosti stodvacátého výročí jeho narození můžeme této národní legendě věnovat celý rok. Navíc společně s Prahou 10 a i s aktivitami zaměřenými na mládež, které je třeba takové osobnosti připomínat,“ dodal Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

Logo tematického roku koresponduje s novou vizuální identitou a hlavní roli v něm hraje Pláničkův ikonický modrý brankářský svetr a červená hvězda v bílém poli. Na doprovodné marketingové aktivity pak využity také dobové fotografie z archivu Slavia Musea a rodinných příslušníků Františka Pláničky.

Detailnější program první poloviny tematického roku Františka Pláničky bude zveřejněn v dubnu.