Aktuality z Úřadu městské části Praha 10

Na Kubáni budou kompostovací poradny

Farmářské tržiště na Kubánském náměstí tento týden získá další rozměr, účastníci tady budou moci navštívit speciální kompostovací poradny. Dozvědí se v nich, jak správně třídit biomateriály, jak odpad dál využívat či jak jeho vzniku úplně předcházet. Zejména pro děti bude připravená prohlídka „mikrokosmu“ v půdě a kompostu. Poradnu pořádá radnice desáté městské části společně s Kokozou a Ekodomovem, které se tématu systematicky věnují. 

Publikováno: 04.05.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí3665

Poradna bude na Kubáni otevřená ve dvou termínech, a to ve čtvrtek od 10 do 14 hodin a v sobotu v čase 8:45 – 12:00. „Aktivitu směřujeme k Mezinárodnímu týdnu kompostování, který aktuálně probíhá. Zároveň se kompostování věnujeme v souvislosti s naší tříměsíční kampaní Desítka bez odpadů. V ní občanům přinášíme konkrétní tipy na to, jak předcházet odpadům, a když už vzniknou, tak jak jim dávat ´nový život´,“ říká Jana Komrsková (Piráti), místostarostka MČ Praha 10 pro oblast životního prostředí.  

Ve čtvrtek bude mít na Kubáni stánek Kokoza, sociální podnik, který lidi učí kompostovat a pěstovat ve městě. „Chcete-li vědět, co se skrývá pod pojmy bokashi či vermikompostování, nebo k čemu se hodí a jak získat žížalí čaj, přijďte,“ láká návštěvníky na Kubáň Radka Pokorná z Kokozy. Občané tady dostanou cenné rady týkající se třídění domácích biomateriálů, seznámí se s různými formami kompostování a správnou údržbou kompostérů, ale také s pěstováním či způsoby omezování vzniku bioodpadu.

V sobotu pak na tržišti bude radit organizace Ekodomov, která se řadu let věnuje speciálně tématu bioodpadu.„Kromě obecných informací o domácím kompostování a vhodných typech kompostérů pro konkrétní zástavbu nahlédnete do ´mikrokosmu´, který se nachází v půdě a kompostu. A zjistíte, kdo toto prostředí obývá a jaký má význam pro kompostování. Na stánku jsou vítání malí i velcí průzkumníci,“ vzkazuje za Ekodomov koordinátorka ekovýchovných aktivit Julie Včeláková.

„Pevně věřím, že poradny ještě zvýší zájem o domácí kompostéry, o které si mohou obyvatelé Prahy 10 zažádat a následně je bezplatně užívat. Na radnici pro ně máme připravené dřevěné i plastové typy o objemu 1000 litrů,“ upřesňuje místostarostka Komrsková. 

Kompostéry Desítka poskytuje na základě dotačního projektu z Operačního programu Životní prostředí, žádat je možné na webu Prahy 10