Aktuality z Úřadu městské části Praha 10

MČ Praha 10 ubytovala 104 ukrajinských uprchlíků. V Bytovém domě Malešice mají zajištěnou komplexní péči

MČ Praha 10 nouzově ubytovala 104 ukrajinských uprchlíků. Azyl pro ně našla v Bytovém domě Malešice (BDM), kde mají ženy s dětmi zajištěné i stravování. Přímo v objektu jim je k dispozici také komunitní a rodinné centrum Jablíčkov, jehož herny mohou využívat. 

Publikováno: 15.03.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek, Pomoc Ukrajině3619

„Ubytování pro uprchlíky jsme připravili na základě žádosti pražského primátora. Během jediného dne jsme pro ně zajistili spacáky, hygienické potřeby a další nezbytné věci. V pátek a v sobotu k nám pak přijely maminky a babičky s dětmi, které mají přímo v objektu každý den snídaně, obědy i večeře,“ popisuje starostka Desítky Renata Chmelová (VLASTA).

„Uprchlíci jsou ubytovaní v prostorech, které byly při rekonstrukci protější Polikliniky Malešice dočasně využívané jako ordinace lékařů. Jedná se o přechodnou variantu, zatím do konce března,“ doplňuje místostarosta Petr Beneš (Piráti), jenž má v gesci právě byty a nebytové prostory.

Místostarosta Beneš si zároveň pochvaluje bleskovou reakci rodinného a komunitního centra Jablíčkov, které sídlí přímo v budově, hned naproti jídelně „V tomto týdnu, kdy jsou na Desítce jarní prázdniny, mohou maminky s dětmi využít každý den odpoledne herny se spoustou hraček. Kromě toho bude Jablíčkov shánět materiální pomoc, kterou zájemci budou potřebovat,“ říká Petr Beneš.

Kulturní a volnočasový program pro období, kdy jsou zavřené školy, připravila radnice také v Kulturním domě Barikádníků, kde od úterý do čtvrtka dopoledne výtvarné dílničky, a v Kině Pilotů, kde se v pátek bude promítat pohádka. 

Přímo v BDM je uprchlíkům k dispozici informační centrum, nově posílené o radniční koordinátorku pomoci se znalostí ukrajinštiny a ukrajinských reálií.