Vzlet má nového provozovatele, z kina bude produkční dům s mezinárodním přesahem

Z dřívějšího kina vznikne po znovuotevření produkční dům, který má svými aktivitami výrazně přesahovat domovskou městskou část – na národní až mezinárodní úroveň. Takové plány má se Vzletem společnost Ústředna, s.r.o., kterou MČ Praha 10 vybrala za provozovatele rekonstruovaného objektu.

Publikováno: 29.10.2019
Kategorie: Článek, ÚMČ Praha 10, Zprávy tiskového mluvčího, Kultura, Vršovice2991

Základní osou vítězného projektu je spojení tří renomovaných partnerů, kteří pro Vzlet vytvořili společný projekt. Jsou jimi originální autorské nezávislé divadlo Vosto5, světoznámý pražský barokní orchestr a vokální ansámbl Collegium 1704 a tradiční vršovické Kino Pilotů.

Vůdčí osobnosti těchto organizací (Petr Prokop – Vosto5, Veronika Hyksová – Collegium 1704 a Jan Macola – Kino Pilotů) založili zastřešující společnost Ústředna, s.r.o., která bude provozovatelem a správcem Vzletu a jednotliví umělečtí partneři projektu budou zároveň dílčími dodavateli programu.

„Žánrová skladba kina, barokní hudby a současného divadla dává možnost unikátního uměleckého projektu, který se může stát významnou součástí pražské kulturní scény. Záměr vyhovoval i z hlediska dispozic objektu,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10, jenž má v gesci mj. kulturu.

Kolaudace rekonstruovaného objektu proběhne do konce listopadu, v prvním čtvrtletí příštího roku by ho měla otevřít první kulturní akce. „Vzlet bude splňovat požadavky, které na něj klade místní komunita, ale zároveň by se měl stát významnou kulturní institucí na mapě Prahy, jež bude svými aktivitami přesahovat i na národní a mezinárodní úroveň. Bude mísit uměleckou excelenci se vzděláváním, zábavou a komunitním rozměrem,“ prohlašuje za nového provozovatele Petr Prokop.

Vzlet bude podle něj vyznávat otevřenou dramaturgii. Vedle vlastní produkce chce aktivně vyhledávat a koprodukovat kvalitní kulturní projekty, které budou zapadat do celkového programového a dramaturgického zaměření produkčního domu. Bude se jednat o divadelní představení, koncerty vážné hudby, filmové projekce, festivaly, výstavy, projekty zaměřené na umělecké vzdělávání, významné společenské a kulturní akce, konference i projekty ve veřejném prostoru.