Praha 10 se zasloužila o veřejné projednání k rozšíření spalovny Malešice

Na téma rozšíření kapacity malešické spalovny se uskuteční veřejné projednání, které MČ Praha 10 navrhovala ve svých připomínkách k tomuto záměru. Proběhne ve čtvrtek 19. září od 15:00 hod. na radnici Desítky ve Velkém jednacím sále, 1. patro budovy B, a to v rámci procesu EIA, tedy posuzování vlivů na životní prostředí.

Publikováno: 16.09.2019
Kategorie: Článek, ÚMČ Praha 10, Zprávy tiskového mluvčího, Různé, Malešice2924
Praha 10 se zasloužila o veřejné projednání k rozšíření spalovny Malešice

Setkání organizuje Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a podařilo se ho svolat na základě podnětů veřejnosti a městské části Praha 10. Ta upozornila, že plánovaný nárůst o 64 tisíc tun odpadu je natolik významným krokem, že by měli mít možnost vyjádření i obyvatelé Desítky. Projednání, které bude zcela veřejné, se odehraje v Zastupitelském sále radnice Prahy 10 a zváni jsou všichni občané a všechny spolky se zájmem o oblast životního prostředí. Půjde o poslední příležitost pro uplatnění veřejných dotazů a připomínek.

„Jako městská část jsme byli osloveni ze strany vedení spalovny Malešice a zúčastnili jsme se společného jednání, na kterém jsme byli odbornými pracovníky a zpracovateli celé dokumentace EIA spraveni o maximální bezpečnosti provozu a využití moderních technologií, které minimalizují dopady rozšíření kapacity zařízení,“ popisuje Jana Komrsková (Piráti), 1. místostarostka MČ Praha 10 pro oblast životního prostředí. „Vítáme rovněž, že MŽP nařídilo veřejné projednání. U podobně velkých záměrů považujeme za svoji povinnost je lidem jasně vysvětlit, zdůvodnit a zodpovědět veškeré dotazy či nejasnosti,“ dodává Jana Komrsková.

Kromě toho se MČ domluvila také na tom, že ZEVO (zařízení k energetickému využívání odpadu), neboli spalovna Malešice posílí svou komunikaci směrem k občanům i okolním městským částem. „Těší nás, že si svou společenskou odpovědnost začínají prakticky uvědomovat i velké provozy, v tomto případě navíc ve vlastnictví hlavního města,“ pochvaluje si Milan Maršálek (Koalice Vlasta), předseda Výboru pro životní prostředí ZMČ Praha 10.

Dokumentace k záměru na rozšíření kapacity spalovny Malešice dostupná pro veřejnost je zde: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_MZP483.